0.5 C
Ankara
Saturday, December 21, 2024
spot_img

Yapay zeka atağı 50 bin kişiye istihdam sağlayacak

Yapay zekanın, 2030 yılında küresel büyümeyi yaklaşık yüzde 14 artırması bekleniyor. Teknolojinin ekonomiye etkisi giderek artarken Türkiye’den yapay zeka atağı gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile 2025 yılına kadar yapay zeka alanında 50 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Türkiye’nin 2025 yapay zeka stratejisine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapay zeka alanında 50 bin kişilik istihdam yaratacak strateji ile Ar-Ge yapan firmalara verilecek devlet destekleri ve fonlama imkanları artacak. Yapay zeka Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamalarına oranının en az yüzde 15 olması sağlanacak. Atılan stratejik adımın inovasyon kültürünü yaygınlaştırması ve girişimciliği geliştirmesi bekleniyor.

Hedef ilk 20 ülke arasına girmek

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin 2025 hedefleri arasında yapay zeka alanının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya katkısının yüzde 5’e yükselmesi bulunuyor. Stratejinin uygulama dönemi içinde uluslararası yapay zeka endekslerindeki sıralamalarda Türkiye’nin ilk 20 ülke arasında yer alması bekleniyor. “Araştırma, Girişimcilik ve Yenilikçiliği Desteklemek” başlıklı stratejik önceliğe göre ise yapay zeka alanında girişim sayısı bine çıkarılacak. Ayrıca geliştirilen yapay zeka çözümlerinin kamu alımlarında ticarileştirilmeleri desteklenecek.

Girişimcilere devlet desteği artıyor

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin öncelikleri arasında girişimciliği desteklemek olduğuna dikkat çeken IFASTURK Eğitim, Ar-Ge ve Destek Kurucusu Mesut Şenel, “Yapay zeka alanındaki araştırma faaliyetlerinin ve girişimciliğin destekleneceği strateji ile yapay zeka teknolojileri geliştirme ve uygulama alanlarındaki kamu destekleri artırılacak. Bu sayede özgün ürün, hizmet ve uygulamalar geliştiren girişim sayısı ve niteliği ivmelenecek. Yapay zeka odaklı girişim sermayesi fonları etkinleştirilecek ve hacmi genişletilecek. Bizler de girişimcilerin yolunu açan tüm desteklerden verimli şekilde yaralanmaları için yanlarında olacağız.” bilgisini paylaştı.

10 yılda 1 milyar TL destek

Yapay zeka Ar-Ge projelerine fon sağlayan TÜBİTAK, son 10 yıl içerisinde yaklaşık bin 715 Ar-Ge ve yenilik projesine 1,7 milyar TL finansman desteği verdi. Yapay zeka Ar-Ge projeleri için verilen desteklerin yüzde 41,2’si büyük işletmelere, yüzde 31,6’sı KOBİ’lere, yüzde 2,3’ü ise mentorluk ve tohum yatırımı oluşturması için teknoloji temelli bireysel girişimcilere sağlandı.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler