6 C
Ankara
Tuesday, January 21, 2025
spot_img

Türkiye, Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’nde bir basamak yükseldi-Turkey made a progress in Renewable Energy Country Attractiveness Index

2014 yılında küresel çapta 300 Renewable Energy Country Attractiveness Indexmilyar dolarlık yatırım yapılan yenilenebilir enerji sektörüne ilgi sürüyor. Ernst & Young’ın (EY’nin) 2015 yılına ilişkin Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre, ülkelerde yenilenebilir enerjiye yönelik mevzuat değişiklikleri, endekste olumlu değişimlere neden oluyor. Dünyanın önde gelen denetim ve danışmanlık şirketi EY, 2015 yılına ilişkin Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi (RECAI) sonuçlarını açıkladı.

Endeks sonuçlarına göre, enerji çeşitliliğine odaklanma, hükümetler ve yatırımcılar üzerinde artan rekabet baskısı, yenilenebilir enerjinin çekiciliğini artırırken yeni yatırım lokasyonlarını da öne çıkarıyor. Endeks sıralamasında 2015’te ilk dörtte sırasıyla Çin, ABD, Almanya ve Japonya yer aldı. 2014 yılının listesinde 19. sırada yer alan Türkiye, bu yıl bir basamak yükselerek 18. sıraya çıktı. Rapor, daha fazla yabancı yatırım çeken ve geleneksel yatırım lokasyonlarına alternatif yeni rekabet yaratan pazarların bariz örnekleri olarak Hindistan ve Sahra Altı Afrika ülkelerine dikkat çekiyor. Hindistan’da hükümetin yenilenebilir enerji konusundaki yüksek hedefleri ve yatırım iklimini geliştirmek amacıyla yatırım ve projelerde hızlanması ülkenin RECAI Endeksi’nde beşinci sıraya
yükselmesini sağladı.

Enerji dönüşümü yasasında yaptığı ilerlemeyle 2030 yenilebilir enerji hedefini açıklaması Fransa’yı Endeks’te yedinci sıraya yükseltti. Benzer şekilde, Polonya’da mevzuata eklenen detayların rekabetçi ihaleler için yasal çerçeveye netlik getirmesi ve İsveç Hükümeti’nin nükleer enerjiden %100 yenilenebilir enerjiye geçme konusundaki kararlılığı pazara olan ilginin kuvvetli olduğunu gösteriyor. Bu arada İngiltere’nin yaptığı farklı rejim anlaşmalarının yenilenebilir
enerjiye yönelik yeni yatırımları canladırmaya yetip yetmeyeceği konusundaki belirsizlikler ülkeyi Endeks’te 8. sıraya düşürürken, güneş enerjisi tarifelerinin düşeceğine ilişkin haberler İtalya’nın 16. sıraya inmesine yol açtı.

Türkiye bir basamak yükseldi

Meksika, cesur enerji reformlarının yanı sıra ülkenin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşma yolunda ayrıntılı bir yol
haritası ortaya koyması ve enerji dönüşümü yasasında ilerleme kaydetmesi üzerine sıralamadaki yükselişini sürdürdü. Aynı zamanda, proje geliştiriciler için daha çok şeffaflık sağlayan hükümet ve yenilenebilir enerjiye yönelik artan desteğinin göstergesi olan yeni Şebekeye Satış Tarifesi (FIT) ve ihale sistemi sayesinde Mısır iki yıldan sonra ilk kez Endeks’e 39. sıradan yeniden katıldı.

Özel sektörün desteği, çekiciliği artırıyor

Hükümetlerin yanı sıra özel sektörün de rekabet yaratma ve yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımları sürüyor. Özel sektörün daha aktif olması ve büyük ölçekli projelerdeki gelişmeler, aralarında Kenya, Cezayir, Şili ve Filipinler’in de olduğu bazı ülkelerin sıralamada yükselmesine yardımcı oldu. Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan EY Türkiye Enerji Sektörü Lideri Ethem Kutucular, “Petrol fiyatlarındaki süregelen kırılganlık ve coğrafi zorluklar, enerji güvenliğini sağlamada enerji çeşitliliğinin önemini ortaya koyuyor. Yenilenebilir enerji, birçok ülke için önemini giderek artırıyor. Bu da çekicilik endeksimizde bazı pazarların tırmanışını sağlıyor” dedi. Enerji geliştiricilerin ve yatırımcıların yüksek hızla büyüyen pazarlardan pay almak için yaratıcı ve rekabetçi olmaları gerektiğine dikkat çeken Kutucular şöyle devam etti: “Ülkeler tek kaynak yaklaşımından uzaklaşarak yenilenebilir enerjinin enerji stratejilerine nasıl ekleneceğini, daha doğrusu nasıl egemen olacağını araştırıyorlar. Daha gelişmiş pazarlardaki düşük faiz ortamı, yatırımcıları denizaşırı pazarlara ve yeni sektörlere yönelmeye zorluyor. Devletler yatırımcılara uzun vadeli politika ve düzenlemelerle tutarlılık sağladığı sürece, küresel yenilenebilir enerji endüstrisi bu akımdan asıl yararlanan taraf olmayı sürdürecektir.”

Kaynak: Foreks Haber Merkezi

Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) ulaşmak için buraya tıklayınız.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler