Gazprom yetkilileri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Ankara’da bir araya geldi. Toplantı sonrası 2016’nın sonu işaret edildi.
Ankara’da enerji anlamında sıcak dakikalar yaşandı. Gazprom CEO’su Alexei Miller, yeni hat üzerinden Türkiye’ye ilk doğalgaz sevkiyatının Aralık 2016’da başlamasının planlandığını açıklandı. Türkiye şimdi Aralık 2016’yı bekliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller’in ev sahipliğinde yapılan toplantıda, tarafların Karadeniz altından geçecek doğal gaz boru hattı inşasının görüşüldüğü belirtilirken, toplantıda yeni boru hattı fizibilite çalışmalarının ön sonuçlarının gözden geçirildiği ve rota için karara varıldığı bildirildi.
Gazprom’un açıklamasında, yeni hattan ilk gaz naklinin 2016 yılı Aralık ayında yapılacağı belirtildi. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Miller, Gazprom ve Botaş’ın bu önemli proje ile doğal gaz nakil hattı için ortak çalışma yapacaklarını kaydetti. Miller,Görüşmeler çok yapıcı ve samimi bir atmosferde gerçekleştirildi. Tüm sonuçlar üzerinde duruldu. Önceliğimiz Türkiye toprakları üzerindeki rota seçeneklerinin analizi ve denizden çıkış noktasının belirlenmesi. dedi. Miller, yılın ikinci çeyreğinde boru hattı anlaşmasının imzalanması için çalıştıklarının altını çizdi.
Gazprom geçen yıl AB ile anlaşmazlık nedeniyle Güney Akım hattından vazgeçmiş ve Ukrayna topraklarını kullanmadan Türkiye’ye yılda 63 milyar metreküp taşıyacak yeni bir hat inşa edeceğini açıklamıştı.
Toplantıda yeni boru hattına ilişkin fizibilite çalışmalarının ön sonuçları ele alınarak güzergah karara bağlandı. Dört hattan oluşacak boru hattının kapasitesi yıllık 63 milyar metreküp olacak. Boru hattı 660 kilometre boyunca eski Güney Akım güzergahını izleyecek, ardından Türkiye’nin Avrupa kıtasındaki topraklarına doğru yeni bir güzergah üzerinden 250 kilometre daha devam edecek.
Gazprom yarın boru hattının yeni Türkiye açık deniz kesiminde tasarım ve inceleme çalışmalarını başlatacak. Gazprom, projenin deniz aşırı kesimini tek başına gerçekleştirecek. Türkiye’deki doğalgaz aktarım kapasitesi ise birlikte oluşturulacak. Tarafların proje ortaklık paylarının belirlenmesi için görüşmeler devam edecek. Türk tarafında projenin uygulanması konusunda BOTAŞ’a yetki verildi. Gazprom ve BOTAŞ bir hafta içinde projenin temel faaliyetlerinin uygulanmasına ilişkin ortak çalışma takvimi oluşturacak.
Kaynak: Hızlı Haber