2.9 C
Ankara
Tuesday, December 17, 2024
spot_img

Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı-Turkey Stream Natural Gas Pipeline

Neftegaz.ru, 09.01.2015*

Çeviri: Nermin Mammadova

AB’nin Ukrayna Doğal Gaz Taşıma Sistemine Yönelik Yatırımı ve Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü Almanya ziyaretini gerçekleştiren Ukrayna Başbakanı Yatsyenuk, daha önce vaat edilmiş 0,5 milyar Euro’luk krediyi almakla beraber, aynı gün içinde Merkel il görüşerek ve Alman televizyonlarında canlı brifing vererek Almanya’da başarılı bir güne imza atmıştır.

Verdiği brifingde enerji sektöründe oluşan yolsuzlukların üstesinden gelme konusunda Ukrayna’nın keskin başarıya imza attığını vurgulayan Başbakan Yatsenyuk, “artık bizim ne aracı şirketlerimiz ne de Ukraynalı oligarkların ceplerine giden milyar dolarlarımız var” ifadesini kullandı. Yatsenyuk’a göre, artık şeffaf ve Avrupa anlaşma şartlarına uygun olarak Alman ve diğer Avrupa ülke şirketlerinden açık sözleşmelerle doğal gaz satın alan Ukrayna halkı için, geçici doğal gaz teminini sağlamak amacıyla Alman Şansölyesinin kişisel yardımıyla üç taraflı anlaşmalar imzalanmıştır. Almanya ve diğer AB üyeleri ülkelerden satın alınan doğal gaz hacmi artık Rusya’dan ithal edilen doğal gaz oranlarının yerini almıştır.

Batı himayesindeki Yatsenyuk’a göre, Ukrayna önemli kararlar alarak enerji sektöründe reformlar gerçekleştirmiştir. Bu bağlamda, çıkarılan yeni yasalar çerçevesinde artık yabancı şirketler Ukrayna gaz taşıma sistemine yönelik çeşitli yatırımları gerçekleştirebilecek ve doğal gaz taşıma sisteminde % 49 kadar hisse sahibi olabilecekler. Güney Akım projesinin bittiğini ve 2014 yılında AB ülkeleri için doğal gaz sevkiyatı konusunda güvenilir bir arz kaynağı olduğunu artık Ukrayna’nın ispatladığını vurgulayan Yanetsuk, öncelikle Almanya daha sonra ise diğer Batılı ortakları Avrupa’nın en büyük doğal gaz sevkiyat sistemine dönüşecek Ukrayna doğal gaz iletim sisteminin güçlendirilmesi ve modernleştirilmesi için yatırım yapmaya çağırdı.

Batı’nın yönlendirmesiyle Başbakan Yatsenyuk, Viktor Yanukoviç tarafından imzalanan ve Ukrayna ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak olan doğal gaz taşıma sisteminin geliştirilmesi ve modernizasyonunu öngören 15 milyar dolarlık Rusya ile yapılan işbirliği anlaşması sona erdirdi. Rusya’nın Güney Akım projesinin mecburi olarak rafa kaldırması aslında Ukrayna’nın değil Batı’nın bir zaferidir. Bu durum belki Ukrayna doğal gaz sevkiyat sisteminin kullanılmasını uzatır ancak Türk Akımı transit boru hattı sisteminin inşasından sonra AB’ye yönelik doğal gaz sevkiyatı konusunda Rusya’nın Ukrayna’daki mevcut bu hükümetle hiç bir şekilde işbirliğine gitmeyeceği AB tarafından da açıkça bilinmektedir.

Hazar’ın ŞahDeniz yatağından Avrupa’ya Azerbaycan doğal gazının sevkiyatını öngören TANAP projesinin de işe başlaması ile birlikte artık Avrupa’nın Ukrayna doğal gaz taşıma sistemine ihtiyacı olmayacaktır. Avrupa’ya Azerbaycan’dan ihraç edilen doğal gaz Güney Kafkasya doğal gaz boru hattının yıllık 23,4 milyar metre küpe kadar genişletilmesinin yanı sıra (TANAP) Trans-Anadolu ve Trans-Adriyatik (TAP) projeleri ile de mümkün olacaktır. Ne var ki, bu boru hatlarının işletimi ancak 2020 yılında mümkün olabileceği için ifşaatının daha erken bitmesi planlanan Türk Akımı doğal gaz boru hattının bu aşamada devreye girmesi planlanmaktadır.

Göründüğü gibi, Ukrayna doğal gaz taşıma hatlarına yapılacak yatırım AB için aslında hiç de karlı olmamaktadır. Şubat 2011’de Putin’in ekibi Rus Gazprom ile Ukrayna’nın Naftogaz’ını Beltransgaz tarzında birleştirmeyi teklif etse de Ukraynalı oligarklar buna sıcak bakmamışlardı. Bu birleşme zamanında gerçekleştirilseydi Ukrayna ve Rusya arasındaki dostluk ilişkisini istikrarsızlaştırmaya yönelik koz Batı’nın eline verilmemiş olacaktı. Hatırlatalım ki, Ukrayna yıllık 52milyar metreküplük doğal gaz alımı ile Rus doğal gazının en büyük alıcılarındandı ve bu kayıp her iki ülke için de can alıcı olmaktadır.

*Kaynak: Neftegaz.ru

“Yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Türkiye Enerji Vakfı’na aittir. Tekrar yayınlanması halinde kaynak gösterilerek bu sayfaya aktif bağlantı sağlanması zorunludur.”

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler