7.5 C
Ankara
Saturday, January 18, 2025
spot_img

TÜPRAŞ Fuel Oil Dönüşüm Tesisleri ile dünyaya rakip oldu-TÜPRAŞ Fuel Oil Conversion Facility competing in the world

TÜPRAŞ Fuel Oil Dönüşüm Tesisleri’nin açılışı 15 Aralık günü Kocaeli’de yapılan törenle gerçekleştirildi. 3 milyar dolar yatırım ile tek seferde gerçekleştirilen en büyük sanayi yatırımı olan Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Tesisi resmen açıldı.*

Koç Topluluğu Şirketleri’nden Tüpraş’ın 3 milyar dolar yatırımla İzmit’te hayata geçirdiği Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin açılış töreni devletin, Koç Holding’in ve Tüpraş’ın zirvesini buluşturdu. Başta motorin olmak üzere, ithal edilen katma değerli ürünlerdeki yerli üretimi artıracak olan tesis, Cumhuriyet tarihinde tek seferde gerçekleştirilen en büyük sanayi yatırımı olma niteliğini taşıyor. Tesis, üretime geçmesi ile ülkemizin cari açığını da yıllık 1 milyar dolar düşürecek.

Koç Topluluğu Şirketleri’nden Tüpraş’ın 3 milyar dolarlık yatırım ile hayata geçirdiği Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin açılışı; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu,Petrol İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ile Koç Holding ve Tüpraş üst düzey yöneticileri ile çalışanlarının ve çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle gerçekleşti. Tören öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ve tüm ünitelerin son teknoloji ile yönetiminin gerçekleştirildiği kontrol merkezini gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Tüpraş-2
TÜPRAŞ

Ömer M. Koç: “Ülkemizin geleceğine yönelik hedeflerine ulaşmasında sorumluluk alıyoruz.”

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, törende yaptığı konuşmada, “Koç Topluluğu olarak Türkiye’nin geleceğine ve potansiyeline olan inancımızı her fırsatta dile getiriyoruz. Ülkemizin geleceğine yönelik hedeflerine ulaşmasında sorumluluk alıyoruz” derken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu inançla, ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek öncelikli hedefimizdir. Kurucumuz merhum Vehbi Koç’un “Ülkem varsa ben de varım” felsefesi ile her zaman uzun dönemli hedeflere odaklandık. Bu uzun vadeli bakış açısıyla, yeni atılımlar yaparak Topluluğumuz içinde enerji şirketlerinin payını önemli ölçüde artırdık. Özelleştirme sonrasında, Tüpraş’ın Koç Topluluğu bünyesinde geçen son 9 yılında da toplam 5,2 milyar dolarlık yatırım harcaması gerçekleştirdik.”

Ömer M. Koç: “Bu yatırım yeni bir rafineriye eşdeğer nitelik taşıyor.”

2005 yılının sonunda özelleştirme ihalesinin tamamlanmasının hemen ardından, Tüpraş’ın Akdeniz’in en önemli enerji oyuncularından birine dönüşmesini hedeflediklerini ve bu çerçevede Tüpraş’ın rekabetçi gücünü artırmak için yatırımlar yapacaklarını açıkladıklarını hatırlatan Ömer M. Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu hedefle, önemli bir milli değerimiz olan Tüpraş’ın, Akdeniz’in en rekabetçi rafineri şirketi olması ve Türkiye ekonomisine daha büyük katkılar sağlaması için yatırımlarımızı aralıksız sürdürdük. Fuel Oil’i daha yüksek katma değerli ürünlere dönüştürecek yeni tesisimiz için cumhuriyet tarihimizde tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımını geçekleştirdik. İskele, demiryolu bağlantıları ve finansman gideri dahil olmak üzere toplam 3 milyar dolara mal olan Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin planlarımıza uygun şekilde üretime geçmesinden mutluluk duyuyoruz. Bu yatırım, başta motorin olmak üzere, ithal edilen katma değerli ürünlerdeki yerli üretimimizi arttırması neticesinde ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacak. Tesisimizin üretime geçmesi ile ülkemizin cari açığını yıllık yaklaşık 1 milyar dolar mertebesinde düşürmesini bekliyoruz. Ayrıca, yatırımımız Tüpraş’ı dünya rafineri sektöründe çok önemli bir konuma getirecek.Yeni tesisimizin üreteceği beyaz ürün miktarı ve ülkemiz için yarattığı katma değer göz önüne alındığında bu yatırımın aslında yeni bir rafineriye eşdeğer olduğunu da ifade etmek isterim.”

Ömer M. Koç: “Tüpraş, Akdeniz’in en rekabetçi rafineri şirketlerinden biri olma yolundaki hedefine emin adımlarla ilerlemektedir.”

Ülkemizde akaryakıt piyasasının tam liberal bir yapıya sahip olduğunu; Tüpraş’ın uluslararası piyasalardan temin ettiği ham petrolü işleyerek, Akdeniz’de 53, Karadeniz’de 18 rafineri olmak üzere tüm dünya rafinerileri ile rekabet ettiğine de dikkat çeken Ömer M. Koç, şöyle devam etti: “Koç Topluluğu Tüpraş’ı devraldığında şirketin rekabet konumuna dikkat çekerek amacımızın Tüpraş’ı uluslararası ve rekabetçi bir rafineri haline getirmek olduğunu belirtmiştik. Ürün kalitesi, üretim kapasitesi artışı, enerji verimliliği, Ar-Ge gibi bir çok konuda gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ile Tüpraş, Akdeniz’in en rekabetçi rafineri şirketlerinden biri olma yolundaki hedefine emin adımlarla ilerlemektedir. Tüpraş, değerli birikimi ve yenilikçi uygulamaları ile sektörü yönlendirmek ve ülkemizin akaryakıt ihtiyacını karşılamada asli görev üstlenmiştir.Bu çerçevede, yine özel önem verdiğimiz “operasyonel mükemmellik” hedefi ile kendini dünyadaki en iyi örneklerle kıyaslama çalışmaları gerçekleştirmiş ve üretim verimliliği, çevre ve iş güvenliği alanlarında tüm iş planlarını başarıyla yönetmiştir.”

Yavuz Erkut: “Yeni tesisimiz ile birlikte Tüpraş’ın motorin üretimi iki katına çıkacak.”

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, törendeki konuşmasına, “Türk rafinericiliğine sahip çıkan ve Tüpraşlılar’a güvenerek tek kalemde tarihinin en büyük yatırımını gerçekleştiren Koç Ailesi’ne ve başta başkanımız olmak üzere tüm Holding yönetimimize, çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diyerek başladı. Erkut, tesisin başlangıçta hedeflendiği gibi 36 ayda tamamlandığını ve bu süre zarfında tüm rafinerilerin 2015’de %100 kapasiteye çıkaracak bakım, bağlantı ve alt yapı çalışmalarını da bitirdiklerini kaydetti.Toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluşan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin inşaa ve montajında 10 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.Tüpraş’ın uluslararası rekabet gücünü artıracak yeni Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin devreye girmesi ile birlikte mevcut 4 rafinerinin maksimum kapasiteyle çalışacağını vurgulayan Erkut, bu doğrultuda 2015 yılında 28 milyon ton ham petrol işlemeyi hedeflediklerini kaydetti. İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’daki rafinerilerden deniz ve demiryolları ile gelecek 4,2 milyon ton siyah ürünün yeni tesiste prosesten geçeceğini aktaran Erkut, “Siyah ürünler, burada 2,9 milyon tonu motorin olmak üzere toplam 3,5 milyon ton Euro V standartlarında çevreci beyaz ürüne ve 700 bin ton petrol kokuna dönüştürülecek” dedi.Yeni tesisle birlikte Tüpraş’ın motorin üretiminin ikiye katlanarak yıllık 10-11 milyon ton seviyesine ulaşacağını belirten Yavuz Erkut, jet yakıt ve benzinde % 25-30 düzeyinde artış, fuel oil üretiminde ise % 90 azalma olacağınısöyledi.

Yavuz Erkut: “Tüpraş, dünya rafinaj sektöründe zirveye çıkmanın gururunu yaşamaktadır.”

Yavuz Erkut, yeni tesisin devreye girmesi ile 1 birim ham petrolden ne kadar yüksek katma değerli nihai ürün üretildiğinin göstergesi olan Nelson Kompleksitesi’nde İzmit Rafinerisi’nin 7,78’den, 14,5 seviyesine yükseleceğini belirterek, “İzmit Rafinerimiz dünyanın dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerinden biri olacak. Tüpraş, dünya rafinaj sektöründe zirveye çıkmanın gururunu yaşamaktadır” dedi.

Tüpraş’ın 4.700 çalışanı ile ülke ve yatırımcısına değer yaratmayı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da artırarak sürdüreceğini vurgulayan Yavuz Erkut, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nde 500 kişinin görev yapacağını da sözlerine ekledi.

Bilgi notu: Fuel Oil Dönüşüm Tesisi

• İzmit’te 1.523 dönümlük alan üzerine kuruldu. • Toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluşuyor. • Projeye 11 Mart 2008’te karar verildi. • 13 Ekim 2011’de İspanyol İhracat Kredi Kuruluşu CESCE ve İtalyan İhracat Kredi Kuruluşu SACE tarafından sigorta edilen kredi anlaşması, uluslararası 10 finans kuruluşu ile imzalandı. • Projenin finansman işlemine; o Trade Finance Magazine’den, Mükemmellik Ödülü o EMEA Finance Magazine’den Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi En İyi Yapılandırılmış Finansman İşlemi Ödülü verildi. • İnşaasına 2011 yılında başlandı ve 36 ayda tamamlandı. Balina şeklinde tasarlanan Kontrol Merkezi Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (Leadership in Energy and Environmental) tarafından Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik kategorisinde Altın sertifika almaya hak kazandı. • Ana müteahhitliğini İspanyol Tecnicas Reunidas’ın üstlendiği tesisin alt yüklenicileri ise Tekfen, Gemont, Gemsan, Havatek, Ahmet Nihat Özhan ve STFA’dır. • Tesisin inşaat ve montajı süresince 10 bin kişi istihdam edildi. • Projenin yapımında kullanılan;

o Çelik ile 6 tane Eyfel Kulesi inşaa edilebilir, o Boruların uç uca eklenmesiyle Edirne’den Ardahan’a kadar boru hattı döşenebilir, o Depolama tanklarının kapladığı alana 7 futbol sahası yapılabilir, o Betonla 5 bin konut inşa edilebilirdi. • 35 metre boyu, 8 metre çapı ve 918 ton ağırlığıyla projenin en ağır ve büyük ekipmanı olan reaktör, Japonya’da üretildi. İzmit’e tek parça halinde getirilen reaktör tesise 320 tekerlekli dev tır ile taşındı ve montajlandı. • 185 metrelik boyuyla dünyanın en yüksek sekizinci flare(meşale) sahiptir. • Denizyolu taşımacılığı için RMK tersanesinde yapımı gerçekleştirilen, siyah ürün tankerleri T. Esra, T. Aylin tankerleri Tüpraş’ın iştiraki Ditaş’ın filosuna dahil oldu. • Demiryolu taşımacılığı için 297 beyaz ve 194 siyah ürün vagonunu içeren taşıma filosu oluşturuldu. • Tesiste 500 kişi görev yapacak.

*Kaynak:

15 Aralık 2014 tarihli Basın Bülteni

Ayrıntılı bilgi için:

41790 Körfez / Kocaeli Tel: (0262) 316 31 36

e-mail: kurumsal.iletisim@tupras.com.tr

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler