Türkiye Enerji Vakfı’nın (TENVA) düzenlediği “Güneş Enerjisi Proje Değerlendirme Eğitimi” 8 Mayıs 2014’te Ankara’da gerçekleştirildi.
Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin ve geleceğe yönelik yatırım projeksiyonlarının ele alındığı eğitimin açılış konuşması TENVA Yönetim Kurulu Başkanı ve eski EPDK Başkanı Hasan Köktaş tarafından yapıldı. Vakfın kuruluş hedefleri ile konuşmasına başlayan Köktaş, TENVA’nın Türkiye enerji sektörü alanında faaliyet gösteren “ilk strateji kuruluşu” olduğunu; bölgesel, stratejik ve entelektüel üretim için yola çıktığını vurguladı.
12 Mayıs’ta başlayacak güneş enerjisi lisans ihaleleri öncesinde lisanslandırma ile ilgili tüm süreçlerin ayrıntıları ile “Güneş Enerjisi Proje Değerlendirme Eğitimi” kapsamında ele alınacağını belirten Köktaş, İhalelerin artık problemli olmaktan çıkması, yanlış teklif ve projelendirmelerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Lisanslama sürecinde yaşanan sıkıntılardan ders alınması ve hataların tekrarlanmaması için proje eğitiminin önemine değinen Köktaş; “Ulusal kaynakların ülke ve proje sahipleri için maksimum getiri ile kullanılması gereklidir” dedi.
Eğitim kapsamında projelerin risk analizleri, tesislerin kurulumu ve finansmanında dikkat edilmesi gereken konular açıklanırken güneş enerjisi santralleri için verilebilecek ekonomik teklifler için de örnek bir fizibilite analizi yapıldı.
“Güneş Enerjisi Proje Değerlendirme Eğitimi” kapsamında yapılan sunumlar şöyle:
Dr. Kürşad Derinkuyu (TENVA) “Türkiye’de Güneş Enerjisinin Potansiyeli ve Geleceğe Yönelik Projeksiyonlar”
Enerji Uzmanı Mert Şaban Demir (EPDK ) “Güneş Enerjisi Projelerinin Lisanslandırılma Süreci ve Mevzuat”;
Dr. Fehmi Tanrısever ve Dr. F. Cemil Özbuğday (TENVA) “Güneş Enerjisi Projelerinde Risk Analizi ve Finansal Değerlendirme Yöntemleri”
Dr. Fehmi Tanrısever (TENVA) “Örnek Fizibilite Analizi ve İhale Fiyatı Hesaplanması”
TENVA’nın düzenlediği “Güneş Enerjisi Proje Değerlendirme Eğitimi” soru ve değerlendirmelerin ardından tamamlandı.