Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ana boru hattı alım sözleşmesi imza töreni JW Marriott Otel’de gerçekleşti.
İmza törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve davetliler katıldı. Azerbaycan’daki Şah Deniz-2 Sahası’ndan çıkarılacak doğal gazı Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Dopal Gaz Boru Hattı’nın Ana Hat Boruları ve İndüksiyon Dirseklerinin Alım Sözleşmeleri 14.10.14 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun ve Bakanlar’ın katıldığı törenle imzalandı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu projenin bir barış projesi olduğunu ve hat üzerindeki ülkelerle dostlukları pekiştireceğini söyledi. Davutoğlu, “Türkiye- Azerbaycan hayal olan projeyi gerçeğe dönüştürüyor” dedi.
YÜZDE 80’NİNİ TÜRK FİRMALARI ÜRETECEK
TANAP’ın her anlamda yep yeni imkanlar sunacağını ve bu projenin Türkiye’nin hem enerji talebi açısından önem arz ettiğini hem de Balkan ve Avrupa ülkelerine enerji aktaran bir coğrafyaya dönüşmesi açısından ayrı bir önem arz ettiğini dile getiren Başbakan Davutoğlu, projedeki boruların yüzde 80’nin Türk firmalarının yapıyor olmasının da Türk firmalarının geldiği noktayı gözler önüne serdiğini ifade etti.
TANAP BİR BARIŞ PROJESİDİR
TANAP’ın bir barış projesi olduğunu da sözlerine ekleyen Davutoğlu, ”Eğer ülkeler birbirine ticaret ile enerji ile bağlanırsa bu barışı sağlar. Nasıl zamanında İpek yolu bu rolü üstlenmişse TANAP da günümüzde aynı görevi devralacak ve bu iki hat üzerindeki dostluklar pekişecektir. 21. Yüzyıl enerji yüzyılı olacak. Biz attığımız adımlar ile enerji üzerinden dünyaya barış yüzyılı yaşatacağız. ” diye konuştu.
“AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNİN DOĞALGAZDAKİ ÇÖZÜMÜ”
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, bazı ülkelerde siyasetin enerji sektörü üzerine, bazı ülkelerde de enerjinin siyasetin üzerine yükleri olduğunu söyleyerek, “Biz Türkiye’de bu yükleri en aza indirmekle bunlar üzerine gayret ediyoruz ve çalışıyoruz. Bu projeye başladığımızda bu projenin yapılamayacağı ile alakalı birçok uluslararası arena ve platformda bir kısım konuşmalar yapıldı. Bir zincirin halkalarından bahsediyoruz. Dört tane ana halkası var. Hazar’da üretilen ve Gürcistan sınırına kadar gelen hat. Gürcistan’dan gelen hat. Türkiye sınırıyla, Gürcistan sınırındaki hat ve Yunanistan’dan İtalya’ya kadar giden hat. Bütün bu halkalar tamamlanıyor olması halinde bu proje tamamlanıyor olacak. Bunun toplam miktarı 45 milyar dolar. 45 milyar dolar tamamı harcanmasıyla beraber bunlar gerçekleştirilebilecek” dedi.
Türkiye’nin arz güvenliği ile alakalı değil, aynı zamanda Avrupa Birliği ülkelerinin doğalgazdaki arz probleminin çözümü ile alakalı bir parçası olması adına da çok önemli bir adım olacağını belirten Yıldız, “Bugün uluslararası siyasetin çokça tartışıldığı bölgemizde, Türkiye’nin etrafında birçok bölgede kaosun yaşandığı ve krizlerin ardı arkasına geldiği bir noktada Türkiye’nin istikrarının daha da önem kazandığını hep beraber biliyoruz. Enerji projeleri barışın bir kategorizesi olacak. Uluslararası ilişkilerin çok ciddi bir yapıcı faktörü halinde olacak. TANAP bunlardan bir tanesidir” diye konuştu.
TANAP TÜRKLERE EMANET
TANAP boru ihalesinde yüzde 80 payı Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel aldı. İhalede yüzde 20 pay da Baosteel’in… Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Pojesi’nin (TANAP) yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80’ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı. Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas Konsorsiyumu, Ümran-Emek Konsorsiyumu ve Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi’nin bulunduğu 6 yerli üretici firma, toplam kapsamın yüzde 80’ini alırken; kalan kısım ise yabancı tedarikçi Baosteel Europe firmasına verildi. TANAP’ta 1 milyon 200 bin tonluk işin yaklaşık üçte birine denk gelen 400 bin tonluk bölümünü tek başına Tosçelik karşılayacak.
Borusan-Mannesmann, Erciyas Boru ve Noksel Boru’nun oluşturduğu üçlü konsorsiyum yaklaşık 300 bin tonluk kısmını, Ümran Boru ve Emek Boru’nun oluşturduğu grup da 200 bin tonluk kısmını aldı. Sözleşmelerin toplam bedeline ilişkin bir açıklama yapılmazken; Borusan Mannesmann bu sabah KAP’ta yer alan açıklamasında Borusan’ın yer aldığı konsorsiyumun kazandığı çelik boru ihalesinde bedelinin 420 milyon dolar olduğunu duyurdu. TANAP ana hat boruları ihale süreci 14 Şubat 2014 tarihinde ön yeterlik almış bulunan yerli ve yabancı 18 firmanın davet edilmesi ile başlamış ve teklifler 14 Nisan 2014 tarihinde alınmıştı. Yaklaşık 1,350 kilometresi 56 inç ve kalan 450 kilometresi 48 inç çapında olacak proje için altı farklı et kalınlığında boru üretilecek.
Kaynak: Haber3 & Akşam