-1.7 C
Ankara
Tuesday, December 17, 2024
spot_img

Rosatom proje finansmanı için 100 milyar Rublelik “yeşil tahvil” ihraç edecek

Moskova Borsası, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un nükleer sektöründe faaliyet gösteren iştiraki Atomenergoprom A.Ş.’nin borsada işlem gören tahviller programını tescil etti.

Borsa tahvili programı ve menkul kıymetler izahnamesi, Atomenergoprom Yönetim Kurulu’nun 26 Nisan tarihli toplantısında onaylanmıştı. Program dahilinde ihraç edilecek tahvillerin toplam (maksimum) nominal değeri 100 milyar Ruble olup, tahvillerin maksimum vade süresi ilk yerleştirme tarihinden itibaren 3 bin 640 gün olacak. Programın son geçerlilik tarihi bulunmuyor. Menkul kıymetler izahnamesi, tahvil programıyla aynı zamanda tescil edildi.

Tahvillerin halka arzına ilişkin işlemlerin Moskova Borsası aracılığıyla yapılması planlanıyor. Tahvil programına “yeşil” veya “sosyal” tahviller de dâhil olabilecek.
Tahvillerin yerleştirilmesi Alfa-Bank, VTB Capital, Gazprombank, Moscow Credit Bank, Otkritie Bank, Rosselkhozbank, Sberbank KIB ve Sovcombank tarafından organize edildi.

Program kapsamında yerleştirilen tahvillerden elde edilecek fonlar Rosatom’un sürdürülebilir (yeşil) program ve projelerini finanse etmek için kullanılacak. Onaylanan program dâhilinde ilk olarak 10 milyar Rublelik tahvil ihraç edilmesi ve bunun da rüzgâr enerjisi programının maliyetlerinin yeniden finansmanında kullanılması planlanıyor.

Rosatom’un rüzgâr enerjisi projelerini yürüten iştiraki NovaWind A.Ş., halihazırda güney Rusya’da toplam 420 MW kapasiteli 3 rüzgâr çiftliğini işletmeye almış durumda. Yıl sonuna kadar Stavropol ve Rostov bölgelerinde toplam 300 MW kapasiteli 3 çiftlik daha devreye alınacak. NovaWind şirketleri, 2024 yılına kadar toplam 1,2 GW kapasiteli rüzgâr enerji santralleri kurmayı planlıyor.

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, konuyla ilgili yaptığı açıklamada sürdürülebilir kalkınmanın Rosatom stratejisinin çok önemli bir parçası olduğunu belirterek, “İklim değişikliğiyle mücadeleye ve nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı düşük karbonlu elektrik üretimine katkıda bulunmak kesin önceliğimiz. Diğer stratejik sürdürülebilir ürünlerimiz arasında ‘Akıllı Şehirler’ gibi çözümler, nükleer tıp, çevre projeleri vs. sayılabilir. Rusya’da sürdürülebilir ve yeşil finansman mekanizmalarının geliştirilmesine katkıda bulunmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Bu mekanizmalar bu tür projelerdeki stratejik önceliklerimizi destekliyor.” şeklinde konuştu.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler