Çin, 2025 yılına kadar ‘gelişmiş bir hava modifikasyon sistemine’ sahip olacağını açıklayınca diğer ülkeler kaygılanmaya başladı. Çinli yetkililer hedeflerinin, havayı yapay olarak değiştiren teknoloji kullanarak kuraklık ve yüksek sıcaklıkla mücadele etmek olduğunu söylese de bazı araştırmacılar, bu teknolojinin dış politikada sorun yaratacağını düşünüyor…
Bulut tohumlama teknolojisi veya gümüş molekülleri, yoğunlaşma ve bulut oluşumunu tetiklemek için gökyüzüne fırlatabilen sistemler, onlarca yıldır var ve Çin bunu sıklıkla kullanan ülke olarak biliniyor. Ancak CNN, Çin’in 2025 yılına kadar hava modifikasyonu test alanının toplam boyutunu 5,5 milyon mil kareye çıkarmak istediğini bildirdi. Çin, hava modifikasyon programını Hindistan’dan daha büyük bir alanı kapsayacak şekilde genişletecek. Bu büyük bir artış ve Hindistan’dan daha büyük bir alan ki bu da çevreyi oldukça etkileyebilir. Uygulamanın bu devasa ölçeğiyle yakın ülkelerle çatışma potansiyeli yaratacağı belirtiliyor.
CNN’den James Griffiths’in haberine göre, Çin ve Hindistan, yakın bir tarihe kadar şiddetli bir şekilde çatıştıkları, son derece tartışmalı bir sınırı paylaşıyor. Hindistan’daki tarım sektörü, iklim değişikliği nedeniyle zaten tahmin edilemeyen muson mevsimine dayanıyor. Ülkedeki uzmanlar, Çin’in yağmuru ve kar yağışını kontrol etme yeteneğini bir silah olarak kullanabileceğinden endişeleniyor. Devlet Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre Çin, temel araştırma ve anahtar teknolojilerdeki atılımların yanı sıra güvenlik risklerine karşı kapsamlı iyileştirmeler sayesinde, 2025 yılına kadar ‘gelişmiş bir hava modifikasyon sistemine’ sahip olacak.
Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.