Dünyanın en büyük petrol ihracatçılarının, en büyük güneş enerjisi yatırımcılarına dönüşme planları ilk etapta kulağa garip gelse de, petrolcüler uzunca bir süredir yenilenebilir enerji yatırımlarına gözünü dikmiş durumda. Arap Yarımadası’nın en büyük ülkesi, petrol zengini Suudi Arabistan, güneş enerjisinden ürettiği elektriği ihraç etme planları yapıyor.
Chatham House’un yeni yayınladığı araştırmaya göre, petrol ihracatındaki düşüşün devam etmesi ile birlikte Suudi Arabistan’ın 2038 yılında petrol ithalatçısı konumuna gelme ihtimali var. Sadece 23 yıl uzaklıkta olan bu ihtimal, son yıllarda OPEC ülkelerinin neden güneş enerjisine yöneldiğini daha iyi açıklıyor. Geçtiğimiz on yıl içinde, Suudi Arabistan’ın petrol tüketimi yüzde 53’e yükselirken; üretimde sadece yüzde 5 artış yaşandı. Suudi Arabistan’ın petrolü tüketmek yerine daha fazla ihraç etme isteğinin altında yatan temel neden, petrolden elektrik üretmenin de nispeten pahalı olması. Özellikle çöl alanlarındaki yenilenebilir enerji teknolojileri, bugün petrol jeneratörlerinden sağlanacak elektrikten çok daha ucuza geliyor. Suudi Arabistan’ın elektriğinin yüzde 55’ini petrolden ürettiğini de göz önünde bulundurursak, ekonomik değişikliğe gitmenin tam zamanı.
“109 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı planlanıyor”
Suudi Arabistan güneş enerjisinde inanılmaz bir potansiyele sahip. Nüfus son dört yıl içinde yüzde 12 oranında büyüdü ve bu süre içerisinde kişi başına GSYİH yüzde 27 artış gösterdi. Sonuç olarak, enerji tüketimi her yıl artarak çift haneli sayılarda yer alıyor. 50 GW’lik mevcut elektrik üretiminin yanı sıra güneş enerjisi ihracatı potansiyeline de yer veren Suudi Arabistan’ın güneş enerjisinde 200 GW üretim fırsatı olabilir ki 2040 yılına kadar yenilenebilir enerji için 109 milyar dolarlık yatırım planı var. Güneş enerjisi alanındaki kurulu gücünü hızla 55 GW seviyesine çıkartmayı hedefleyen Suudi Arabistan’ın kısa sürede üst bir pazar olabileceği ifade ediliyor. Peki bu inanılmaz potansiyele sahip toprakların güneş enerjisi sözleşmelerini kim kazanacak?
“2 büyük rakip firma: First Solar & SunPower”
First Solar’ın çöl koşulları için son derece uygun olan ince film güneş modülleri ve SunPower’ın her dönüm arazi için yüksek verim sağlayan yoğunlaştırıcı hücreleri ile bölgenin 2 rakip firması olduğu biliniyor. Özellikle Suudi Arabistan’daki petrol üretiminde aslan payına sahip 40 yıldır bölgede faaliyet gösteren Total’in SunPower ile olan yakın ilişkisinin, güneş enerjisi sözleşmelerinde kolaylık sağlayabileceği düşünülüyor.
2015 yılı sonu itibariyle, First Solar ve SunPower firmalarının Suudi Arabistan’da sırasıyla yıllık üretim kapasitesi 2.5 GW ve 1.5 GW kurulum yapması bekleniyor. Ayrıca her 2 firmanın rekabetin avantajlarından faydalanarak daha büyük bir güneş enerjisi projesi için ortak hareket etmesi ve diğer rakipler karşısında avantaj sağlama ihtimali de söz konusu. Uzmanların ortak görüşü ise, ülkedeki güneş enerjisi pastası nasıl paylaşılırsa paylaşılsın, bugüne kadar tüm dünyada petrol ihracatçısı olarak tanınan Suudi Arabistan’ın, oldukça doğru bir yatırım kararı aldığı yönünde.
Kaynak: The Motley Fool- “Energy Revolution? OPEC Countries Become the Biggest Fans of Solar Energy”