Ermenistan, Türkiye sınırında bulunan, kullanım süresinin dolması ve güvenlik nedeni ile sorunlar yaşanan Metsamor nükleer santralini 2026’ya kadar işletmeye devam edecek.
Cihan’ın haberine göre, Ermenistan parlamentosu Metsamor nükleer santralinin modernizasyonu ile ilgili Rusya ile imzalanan anlaşmayı kabul etti. Türkiye’nin sadece 16 kilometre uzağında bulunan ve 2016’da kullanım süresi dolacak tartışmalı nükleer santral 10 yıl daha işletimde kalacak.
Rus nükleer enerji şirketi Rosatom, Ermenistan’ın yüzde 40 enerji ihtiyacını karşılayan santralin tamir ve ekipman değişimini yapacak, bakım ve personel eğitimi ile ilgili de destek verecek. Sputnik’in haberine göre, Ermenistan Enerji ve Doğal Kaynakları Bakanı Yardımcısı Areg Galstyan, parlamentoda yaptığı konuşmada, Rosatom şirketi yetkililerinin Metzamor nükleer santralinde hazırlık çalışmaları yürüttüğünü belirterek, “Her şey başarılı bir şekilde biterse ve değerlendirmeler de olumlu olursa nükleer santrali 2026 yılına kadar işletebiliriz.” dedi.
Nükleer santralin işletilmesinin önemli olduğunu savunan milletvekili Tevan Poghosyan da “Nükleer santrale sahip olmak bölgede güvenliğin sağlanması açısından önemlidir. Ne de olsa nükleer santrali olan ülkeye itibar edilir.” dedi. Poghosyan, bu alanın sadece korunması değil geliştirilmesinin de gündeme alınması gerektiğini kaydetti.
Nükleer santralin ikinci reaktörünün işletim süresinin uzatılması için 20 Nisan 2014’te Moskova’da Ermenistan ile Rusya hükümetleri arasında imzalanan sözleşmeye göre, Rusya, Ermenistan’a 270 milyon dolar kredi ve 30 milyon dolar hibede bulunacak. Anlaşma, Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko ile Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yervand Zakaryan arasında imzalanmıştı. Ermenistan’ın başkenti Erivan’ın 32 kilometre batısında yer alan, Türkiye sınırına ise 16 kilometre uzaklıkta bulunan santral, 1970 yılında inşa edilmişti. Santral, bölgede 1988 yılında meydana gelen ve 25 bin kişinin ölümüne neden olan depremden bir yıl sonra güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı. 1995’te tekrar açılan santral, o zamandan bu yana kesintisiz çalışıyor. Santral, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’a yakınını karşılıyor.
Metsamor, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı standartlarına göre dünyada bulunan 146 nükleer santral arasında sondan ikinci sırada yer alıyor. Eski teknoloji kullanılarak inşa edilen ve deprem fay hattı üzerinde bulunan santral 1995 yılında Rus firma tarafından onarılarak yeniden aktif hale getirilmişti.
Ermenistan, Avrupa Konseyi’ne santralin kapatılacağı ile ilgili taahhütte bulunmasına karşın, enerji darlığı çektiği gerekçesi ile santrali açık tutuyor.
Kaynak: Montel-Foreks