5.3 C
Ankara
Wednesday, November 20, 2024
spot_img

MESKİ’nin içme suyu depolarında güneş enerjisi kullanılacak

Yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarına hız veren Mersin Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü (MESKİ),  içme suyu depolarında kullanılacak Çatı Tipi Güneş Enerjisi Santralleri(GES) Projesi 1. Etap ihalesini gerçekleştirdi. Yıllık yaklaşık 1450 konutun elektrik tüketim ihtiyacına eş değer olan 5 milyon kWh elektrik üretimi ile MESKİ’nin içme suyu depoları 25 yıl boyunca kendi ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaya devam edecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünde yapılan açıklamada, içme suyu depolarında Çatı Tipi Güneş Enerjisi Santralleri(GES) Projesi 1. Etap ihalesini gerçekleştirdiği açıklandı.

MESKİ, GES projeleri ile enerji maliyetlerini düşürerek, enerji verimliliğine katkı sunmaya başlayacak. MESKİ tesisleri üzerine kurulacak olan çatı tipi güneş enerjisi santralleri ile önemli bir gider kalemi olan enerji maliyetleri önemli ölçüde düşürülecek. Bu bağlamda devreye alınan sistemle su birim maliyetlerinde de azalmalar olması hedefleniyor. MESKİ’nin öz tüketim yöntemi ile tesis edilecek olan güneş enerji santralleri, tüketimden fazla üreteceği enerjiyi dağıtım şebekesinde kullanılmak üzere sisteme verecek. Bu şekilde bölgedeki enerji üretimine de katkı sağlayacak.

İçme suyu tesisleri enerji ihtiyacını güneş enerjisinden sağlayacak

1.Etap Güneş Enerjsi Santrali Projesi’nde, Tarsus D2 Su Deposu ve Terfi İstasyonu 680 kWp (yaklaşık 1700 adet panel), Toroslar D2 Su Deposu ve Terfi İstasyonu 1302 kWp (yaklaşık 3255 adet panel), Yenişehir DY2A Su Deposu ve Terfi İstasyonu 838 kWp (yaklaşık 2095 adet panel) olmak üzere toplamda 2820 kWp kurulu güç ile yıllık yaklaşık 1450 konutun elektrik tüketim ihtiyacına eş değer olan 5 milyon kWh elektrik üretimi hedefleniyor. Bu üretim ile MESKİ’nin 3 tesisinin yıllık ihtiyacı olan enerjinin tamamına yakını karşılanacak.

MESKİ Genel Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının dünya ekolojisi için öneminin bilinci ile hareket edilerek, yenilenebilir enerji yatırımlarına hız kazandırılmaktadır. İçme suyu depolarımız üzerine yapılacak çatı tipi GES santralleri ile tesislerimizin ihtiyacı olan elektrik enerjisinin tamamına yakınını yenilenebilir enerji sistemlerimiz ile karşılanacaktır. Kurumumuzda enerji olarak, dünyanın temiz ve güvenilir yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi de kullanılmaktadır. Kurumumuz tesislerinin ihtiyacı olan enerjiyi kendimiz üretme hedefiyle kentimize, ülkemize ve dünyamıza faydalı yatırımlar yapmaya devam edeceğiz” denildi.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler