3.1 C
Ankara
Tuesday, December 17, 2024
spot_img

Küresel kayıt zinciri ile “enerji paylaşım ekonomisi” hızla genişleyecek

Enerji pazarındaki küresel kayıt zincirinin büyüme dinamiklerini açıklayan “Enerji Pazarında Blockchain (Kayıt Zinciri) Genel Bakış ve Bölgesel Görünüm” raporu yayınlandı. Teknoloji raporları hazırlayan Technews’ün çalışması, 2018-2028 yılları arasında, sektördeki kilit oyuncuların karşılaştığı zorluklarla birlikte enerji sektöründe kayıt zinciri teknolojilerinin benimsenmesini sağlayan temel faktörleri tartışıyor.

Esen ERKAN

Enerji pazarındaki küresel kayıt zincirinin önümüzdeki birkaç yıl içinde etkileyici bir hızla genişleyeceği tahmin ediliyor. Yenilenebilir enerji üretimi ve depolama alanındaki teknolojik ilerlemeler de dahil olmak üzere, bu değişikliğin sağlanmasında bir dizi faktörün çok önemli olduğu düşünülüyor.

Son birkaç yılda, güneş panellerinin maliyetleri yaklaşık %80 oranında azaldı ve küresel pazarda her geçen gün daha ekonomik ve verimli ürünler piyasaya sürülüyor. Depolama teknolojilerindeki gelişmeler, hane halklarının yük değişimi veya yedeklemesi için depolama yapmasına izin veriyor. Bu da genel nüfusun, maliyetler daha düşük olduğunda ve gerektiğinde güç satın alma ve depolama konusunda daha fazla esnekliğe sahip olması anlamına geliyor.

“Enerji kullanımlarında tüketiciler kontrolü ele alıyor”

Akıllı sayaçların artan oranda kullanımı ve talep tarafında sürekli olarak yeni önlemlerin geliştirilmesi, yeşil enerji üreticileri arasında tüketicilere doğrudan bağlantı sağlayan geleneksel ortamın yerine, yeni dijital hizmetlerin de artmasını sağlıyor. Bu “enerji paylaşım ekonomisi” tüketicileri, enerji kullanımlarının kontrolünü ele almaya ve enerji faturalarını azaltma yeteneğine sahip olmaya yönlendiriyor.

Enerji sektörünün bu değişen özellikleri, dijital hatlar yoluyla yükselen finansal işlemler piyasasının şeffaf bir şekilde yapılmasını sağlamak için finansal işlemlerin yeniden kaydedilmesi ve düzenlenmesi için yeni yöntemlerin benimsenmesini gerektiriyor.

“Pazarın önde gelen şirketlerinden bazıları Accenture, Infosys, Microsoft, IBM ve SAP”

Rapor, enerji pazarındaki küresel blok zincirini coğrafi olarak, Kuzey Amerika, Avrupa, Asya Pasifik, Orta Doğu ve Afrika ve Latin Amerika olarak ayırıyor. Bunlardan, Kuzey Amerika ve Avrupa, şu anda küresel pazara en çok gelir sağlayan ülkeler ve enerji sektöründe dijital teknolojilerin bu bölgelerde benimsenmesi, yenilenebilir enerji alanındaki büyük gelişmeler ve kayıt zinciri teknoloji sağlayıcısının varlığı ile ilişkilendiriliyor. Ayrıca, bu bölgede artan bulut tabanlı kayıt zinciri teknolojisine olan talebin, yakın gelecekte işlemlerin fizibilitesinde bir artışa yol açacağı tahmin ediliyor.

Rapor, küresel kayıt zinciri teknoloji pazarının rekabetçi dinamiklerini de açıklıyor. Tedarikçilerin pazarda düşük sayıda olması nedeniyle, kayıt zinciri teknolojileri oluşturmak için gerekli ürünlerin maliyetleri yüksek. Pazarda rekabet avantajı elde etmek için şirketlerin yenilikçi ve düşük maliyetli çözümlerin geliştirilmesine odaklanması gerekiyor. Pazarın önde gelen şirketlerinden bazıları Accenture, Infosys, Microsoft, IBM ve SAP olarak sıralanıyor.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler