5.1 C
Ankara
Sunday, January 5, 2025
spot_img

Küresel CO2 Emisyonlarındaki Düşüş Devam Ediyor-Decline in Global CO2 Emissions Continues

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) CO2 emisyonlarının üst üste üç yıldır yatay bir seyir izlediğini duyurdu. 2016 yılında ekonomik büyümeyi yüzde 3.1 olarak tahmin eden IEA enerji sektöründen emisyon miktarının 32.1 gigaton’da kaldığını söylüyor IEA’ya göre yatay seyrin 2016 yılındaki küresel ekonomik büyümeye rağmen devam etmesi emisyonlarla ekonomik faliyetlerler arasındaki ayrışmanın devam ettiğine işaret ediyor.

Geçtiğimiz Mart ayında gerçekleştirilen IEA analizlerine göre; emisyonlardaki yatay seyir ve emisyon miktarı ile ekeonomik aktivite arasındaki ilişkinin kopmasında dört temel faktörün bulunduğunu söylüyor:

  • Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimindeki artış,
  • Enerji üretiminde kömürden doğal gaza doğru olan geçiş,
  • Enerji verimliliğindeki ilerlemeler,
  • Küresel ekonomideki yapısal değişim.

İki büyük ekonomi ABD ve Çin’de CO2 emisyonları 2016 yılında düşerken Avrupa’nın emisyon mktarında değişiklik yok. ABD ve Çin’in emisyonlarındaki azalma diğer bölgelerdeki artışı kapatarak emisyon salımındaki yatay seyrin 2016 yılında da devam etmesini sağlıyor.

CO2 emisyonlarındaki en büyük düşüş yüzde 3 ile ABD’de. ABD’nin yıllık emisyonu 1992’den itibarenki en düşük düzeyde. IEA bu düşüşte kaya gazındaki gelişmeler ve cazibesi artan yenilenebilir enerjinin kömürün yerini almasının rol oynadığını belirtiyor. ABD’de kömüre olan talep yüzde 11’lik bir düşüş göstermiş ve doğal gazdan elektrik üretimi ilk kez kömürden olan üretimi geçmiş.

Ekonomik büyümesi yüzde 6.7 olan Çin’de yıllık CO2 emisyonu yüzde 1 düşüş göstermiş. Yenilenebilir enerji kaynakları, nükleer enerji ve doğal gazın elektrik üretimindeki payının artması ile sanayi ve binalarda kömürden doğal gaza geçişler emsiyon düşüşünde rol oynayan faktörler.

 

Kaynak link: http://www.iea.org/newsroom/news/2017/march/iea-finds-co2-emissions-flat-for-third-straight-year-even-as-global-economy-grew.htmlUluslararası Enerji Ajansı (IEA) CO2 emisyonlarının üst üste üç yıldır yatay bir seyir izlediğini duyurdu. 2016 yılında ekonomik büyümeyi yüzde 3.1 olarak tahmin eden IEA enerji sektöründen emisyon miktarının 32.1 gigaton’da kaldığını söylüyor IEA’ya göre yatay seyrin 2016 yılındaki küresel ekonomik büyümeye rağmen devam etmesi emisyonlarla ekonomik faliyetlerler arasındaki ayrışmanın devam ettiğine işaret ediyor.

Geçtiğimiz Mart ayında gerçekleştirilen IEA analizlerine göre; emisyonlardaki yatay seyir ve emisyon miktarı ile ekeonomik aktivite arasındaki ilişkinin kopmasında dört temel faktörün bulunduğunu söylüyor:

  • Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimindeki artış,
  • Enerji üretiminde kömürden doğal gaza doğru olan geçiş,
  • Enerji verimliliğindeki ilerlemeler,
  • Küresel ekonomideki yapısal değişim.

İki büyük ekonomi ABD ve Çin’de CO2 emisyonları 2016 yılında düşerken Avrupa’nın emisyon mktarında değişiklik yok. ABD ve Çin’in emisyonlarındaki azalma diğer bölgelerdeki artışı kapatarak emisyon salımındaki yatay seyrin 2016 yılında da devam etmesini sağlıyor.

CO2 emisyonlarındaki en büyük düşüş yüzde 3 ile ABD’de. ABD’nin yıllık emisyonu 1992’den itibarenki en düşük düzeyde. IEA bu düşüşte kaya gazındaki gelişmeler ve cazibesi artan yenilenebilir enerjinin kömürün yerini almasının rol oynadığını belirtiyor. ABD’de kömüre olan talep yüzde 11’lik bir düşüş göstermiş ve doğal gazdan elektrik üretimi ilk kez kömürden olan üretimi geçmiş.

Ekonomik büyümesi yüzde 6.7 olan Çin’de yıllık CO2 emisyonu yüzde 1 düşüş göstermiş. Yenilenebilir enerji kaynakları, nükleer enerji ve doğal gazın elektrik üretimindeki payının artması ile sanayi ve binalarda kömürden doğal gaza geçişler emsiyon düşüşünde rol oynayan faktörler.

Kaynak link: http://www.iea.org/newsroom/news/2017/march/iea-finds-co2-emissions-flat-for-third-straight-year-even-as-global-economy-grew.html

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler