KONUK YAZAR: Elektrikli otomobilde ÖTV artışı stratejik bir hamle mi?

0
472

150 kilowat gücünde motora sahip elektrikli araçlar üretecek olan TOGG, daha üretim ve satışa başlamadan elektrikli araçlardaki ÖTV oranı, yüzde 60’a çıkarıldı. Artış şaşkınlık yarattı ancak bu oranlar, TOGG’un ilk aracını piyasaya süreceği 2022 yılına kadar sürecekse stratejik bir hamle diyebiliriz. Hükümet, o tarihe kadar piyasada satılacak ithal elektrikli araçlara ilgiyi azaltmak ve talebi, yerli otomobile saklamak istiyor olabilir. Ancak durum böyle değilse elektrikli otomobiller, daha yaygınlaşmadan vergi gelirinden başka odak noktası olamayan, ‘kara maliyeciliğin’ kurbanı olmuş demektir…

Otomobil endüstrisinin 120 yıllık tarihindeki önemli kilometre taşlarından biri olan elektrikli otomobiller, düşük kilometre başına ulaşım maliyeti, daha az karbon salınımı-daha az çevre kirliliği, petrole ve petrol fiyatlarına bağımlılığı azalma, gürültü kirliliğinde azalma sonuçları yüzünden hepimizi heyecanlandırıyor. Tüm dünya elektrikli otomobillerin yaygınlaşması ve teşvik edilmesi beklentisi içerisinde. Bu beklentiyi karşılamak üzere Almanya, İtalya, Fransa, ngiltere başta olmak üzere birçok ülke elektrikli otomobillerin yaygınlaşması için farklı teşvik mekanizmaları uyguluyor.

Türk tüketicisi de aynı beklenti içerisinde ve Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG) tarafından üretilecek yerli ve milli elektrikli otomobil heyecanı içindeyken 2 Şubat 2021 tarihinde yayınlanan 3471 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile:

• motor gücü 85 kilowatta kadar olan elektrikli araçlarda ÖTV oranı yüzde 3’ten yüzde 10’a, motor gücü 85 kilowatt ile 120 kilowatt arasındaki elektrikli araçlarda ÖTV oranı yüzde 7’ten 25’e,

• motor gücü 120 kilowatı geçen elektrikli araçlarda ise ÖTV oranı yüzde 15’ten yüzde 60’a beklenmedik şekilde yükseltildi.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz