3.4 C
Ankara
Monday, December 30, 2024
spot_img

Karadeniz Garanti Enerji, Biyokütle Enerji Tesislerini Devreye Aldı

Karadeniz Garanti Biyokütle Enerji Tesisleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından Sakarya’da 8 MW kurulu güce sahip biyokütle kaynaklı enerji üretimi tesisinin devreye alındığı bildirildi. Karadeniz Garanti Enerji tarafından yapım sürecine 2018 yılında başlanan tesis, 25 Aralık 2020 tarihinde ETKB tarafından geçici kabulü alınarak tam kapasite ile işletmeye alındı.

Karadeniz Garanti Biyokütle Enerji Tesisleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılan basın açıklaması ile Sakarya İli, Söğütlü İlçesi, Sakarya III. Organize Sanayi Bölgesi’nde 8 MW kurulu güce sahip biyokütle kaynaklı enerji üretimi tesisinin 2018 yılı itibariyle yapım sürecine başlanıldığı ve 25 Aralık 2020 tarihinde ETKB tarafından geçici kabulü alınarak tam kapasite ile işletmeye alındığı bildirildi.

Yıllık 112.500 ton buharın satılması hedefleniyor

Tesiste günde ortalama 150 ton biyokütlenin yakılmasından elde edilen enerji, buhar türbinine aktarılacak ve elde edilen mekanik enerji elektrik enerjisine çevrilerek ortalama 8MWe kapasite ile elektrik üretilecek. Kurulu elektrik gücü 8 MW olan tesisin proses buharı nominal üretim kapasitesi saatte 15 ton; en fazla buhar kapasitesi ise saatte 30 ton olarak belirtildi. Talep doğrultusunda gerçekleşmesi beklenen, satışa esas buhar miktarının ise yıllık 112.500 ton olduğu ifade edildi.

Karadeniz Garanti Enerji, BioStor elektrik santrali üreteceği elektrik enerjisini YEKDEM kapsamında teşvikli fiyat ile satmak üzere kurulan, yenilenebilir enerji kaynaklarından biyokütleye dayalı bir enerji santrali ve atık bertaraf tesisi olma özelliği taşıyor.

Ormansal ve tarımsal faaliyet sonucu çıkan atıklar toza dönüştürülerek yakılıyor

Ana yakıtı toz biyokütle olan tesiste, yardımcı yakıt olarak sıvı yakıt (kalyak veya motorin) ve doğalgaz kullanılıyor. Elektrik ve proses buharı üretebilecek şekilde kurgulanan tesis, ana yakıt olarak atık tahta ve odun talaşı kullanmayı hedeflenmekle birlikte, ormansal ve tarımsal faaliyet sonucu çıkan her türlü biyokütle de toza dönüştürülerek yakılabiliyor. Santral temel olarak Yakıt Hazırlama, Buhar Kazanı ve Buhar Türbini ile bunların yardımcı tesislerinden oluşuyor.

Karadeniz Garanti Biyokütle Enerji Tesisleri San. ve Tic. A.Ş, enerji sektöründeki faaliyetlerini 2017 yılından bu yana sürdürüyor.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler