-0.5 C
Ankara
Tuesday, December 17, 2024
spot_img

“İklim Değişikliği ile Mücadele Eden Düşük Karbon Kahramanları Ödüllendirildi”


Karbon ayak izini azaltarak iklim değişikliği ile mücadeleye destek olan 26 kuruluş Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından Düşük Karbon Kahramanı olarak ödüllendirildi.*

Sera gazı salımında cimri davranarak iklim değişimiyle mücadele eden kuruluşlar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 5. İstanbul Karbon Zirvesi’nde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından Düşük Karbon Kahramanı olarak ödüllendirildi. Karbon yönetimini başaran 69 projenin aday olduğu değerlendirmede 26 kuruluş SÜT-D tarafından ödüle layık görüldü. Düşük Karbon Kahramanları ödüllerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Adnan Tan’ın elinden aldı.

“Sera gazı cimrisi kuruluşların başarıları iklim dostu yaşamımız için mühim”

İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “İklim dostu yaşamı başarmamız mühim ve gerekli. Dünyamıza yeterince zarar verdik, iklimimizi değiştirdik. Bu gidişe bir dur demek lazım. Sanayimiz düşük karbon ekonomisi ile ilerleyerek büyümeli. Dördüncüsünü verdiğimiz bu ödül ile enerji, kimya, çelik, çimento, beyaz eşya ve atık sektörleri ile yerel yönetimlerdeki sera gazı cimrilerininin teknik ve sosyal başarılarını ödüllendirerek SÜT-D’nin sürdürülebilirlik yaşam kültürü kazandırılması hedefinde ilerledik” diye konuştu.

“Tacikistan’dan başvuru geldi”

Prof. Karaosmanoğlu “Bu yıl Tacikistan’daki Little Earth adlı çevre organizasyonun Temiz Enerjiyle Sürdürülebilir Topluluklar adlı projesiyle ödülümüze aday olması enerjimizi artırırken, yaygın etki yapabilmenin gururunu da bize yaşattı” dedi.

Şirketler, belediyeler, sivil toplum örgütleri düşük karbon kahramanı olmak için yarıştı
Polisan Küresel Standartlarla Sürdürülebilirlik Yolculuğu adlı projesi ile ödül alırken, Beyaz Eşyanı Geri Dönüştür, İklimini Geri Kazan projesiyle Akademi Çevre, Deponi Gazı (LFG) Santrali projesiyle Bereket Enerji, Çöpünü Yönet, Karbonunu Azalt projesiyle İSTAÇ, Biyogaz Tesisinde Arıtma Çamurundan Yakıt Eldesi projesiyle Samsun Avdan, Arıtma Çamurundan Yakıt Üretiminde Atık Isı Yönetimi projesiyle Nuh Çimento atık yönetimi başarılarıyla Düşük Karbon Kahramanları oldu.

Ayak İzini Sil projesi Cargill’in, Yardımcı Tesislerde Enerji Verimliliği projesi Vestel Beyaz Eşya’nın, Enerji Geri Kazanım Sistemi projesi Organik Kimya’nın Toz Kontrolü projesi Green Chemicals’ın, Doğal Gazdan Hidrojen Üretimi projesi ile Tat Metal Çelik şirketlerinin enerji verimli karbon yönetimi başarıları ödüllendirildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni Yeşil Kamu Binasına Dönüşüm, Thermax’ı AVM’de Atık Isı Yönetimi, CBKSoft Yazılım’ı Yeşil Ofis, BSH Türkiye’yi Kurum İçi Yeşil Ulaşım, UTİKAD-Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’ni Sürdürülebilir Lojistik Sertifikası projeleri Düşük Karbon Kahramanı yaptı.

Aksa Doğalgaz’ın Şehirler Doğal Gazla Nefes Alıyor, İZAYDAŞ’ın İzaycan Çevreci Çocuk, Kartal Belediyesi’nin  Atık Yağını Topla, Bisikletinle Yeşil Ulaşımı Yakala, Schneider Electric’in Enerji Üniversitesi, MTGreenworks’ün Yeşil Kumbara adlı sosyal yönü de güçlü projeleri ödüle layık bulundu.

EPİAŞ Yerli ve Yeni Yalıtım Malzemesiyle Enerji Verimliliği, İÇDAŞ Düşük Karbon Ayak İzli İnşaat Çeliği, Shell&Turcas Geleceğe Sahip Çıkan Motor Yağı, Uzay Kimya İklim Dostu Temizlik Ürünü başlıklı çalışmalarıyla ürün karbon ayak izi azaltarak Düşük Karbon Kahramanı ilan edildiler.

2018 DÜŞÜK KARBON KAHRAMANLARI ÖDÜLLERİNİ KAZANANLAR:

Akademi Çevre: Beyaz Eşyanı Geri Dönüştür, İklimini Geri Kazan

Aksa Doğalgaz: Şehirler Doğal Gazla Nefes Alıyor

BSH Türkiye: Kurum İçi Yeşil Ulaşım

Bereket Enerji: Deponi Gazı (LFG) Santrali

Cargill: Ayak İzini Sil

CBKSoft Yazılım: En Yeşil Ofis

EPİAŞ: Yerli ve Yeni Yalıtım Malzemesiyle Enerji Verimliliği

İÇDAŞ: Düşük Karbon Ayak İzli İnşaat Çeliği

İSTAÇ: Çöpünü Yönet, Karbonunu Azalt

İZAYDAŞ: İzaycan Çevreci Çocuk

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi: Yeşil Kamu Binasına Dönüşüm

Green Chemicals: Toz Kontrolü

Kartal Belediyesi: Atık Yağını Topla, Bisikletinle Yeşil Ulaşımı Yakala

Little Earth: Temiz Enerjiyle Sürdürülebilir Topluluklar

MTGreenworks: Yeşil Kumbara

Nuh Çimento: Arıtma Çamurundan Yakıt Üretiminde Atık Isı Yönetimi

Organik Kimya: Enerji Geri Kazanım Sistemi

Polisan: Küresel Standartlarla Sürdürülebilirlik Yolculuğu

Samsun Avdan: Biyogaz Tesisinde Arıtma Çamurundan Yakıt Eldesi

Schneider Electric: Enerji Üniversitesi

Shell&Turcas: Geleceğe Sahip Çıkan Motor Yağı

Tat Metal Çelik: Doğal Gazdan Hidrojen Üretimi

Thermax: AVM’de Atık Isı Yönetimi

UTİKAD: Sürdürülebilir Lojistik Sertifikası

Uzay Kimya: İklim Dostu Temizlik Ürünü

Vestel Beyaz Eşya: Yardımcı Tesislerde Enerji Verimliliği

SÜT-D Hakkında:
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), “Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim” olgusu konusunda bilgi ve kapasite oluşturmak, konunun farkındalığını artırarak, ulusal ve uluslararası etkinliklerle yaygın etki yaratmak hedefi ile 2013 yılında kamu, iş ve akademi temsilcilerince kuruldu. SÜT-D tüm etkinliklerinde resmi erk, yerel yönetimler, üniversiteler, iş dünyası, sivil toplum örgütleri ve medya ile yakın iş birliğinde olma ve “Sürdürülebilirlik” kavramının tüm sosyal ve teknik yönleriyle uğraş vermeyi öncelikli görerek, yerküre için yeşil sivil gücünü ortaya koymaktadır.

http://www.sut-d.org

http://www.istanbulcarbonsummit.org/tr

*Basın Bülteni-26 Nisan 2018

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler