Türkiye’de Rüzgâr Enerji Santrali (RES) kulesi üreten dört şirketten biri olan Ateş Çelik ihracata başladı. Rüzgâr enerjisi sektöründe büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güldoğan, “Türkiye’nin geleceği yenilenebilir enerji sektöründe. Hedefimiz gelecekte RES kanat ve türbinlerini de Türkiye’de üretmek.” dedi.
İzmir-Çanakkale karayolunun Bergama Zeytindağ bölgesinde, yapımı süren İzmir Limanı Kavşağı’nda 2013 yılında 38 milyon liralık yatırımla faaliyete geçen Ateş Çelik, RES kulesi üretimine odaklandı. 220 çalışanıyla yılda 200 kule üretim kapasiteli Ateş Çelik bu yıl 94 kule üretti. Bu yılın sonunda Fransa’ya 15, İtalya’ya 6 kule ihraç eden Ateş Çelik, yakın zamana kadar tamamı ithal olan RES santrallerinde ithalatı önlediği gibi, ihracata da başlayarak Türkiye’ye döviz kazandırmaya başladı. Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güldoğan, Türkiye’nin rüzgâr enerjisi sektöründeki potansiyelini görerek RES kulesine odaklandıklarını söyledi. Güldoğan, şöyle dedi:
“RES kulesi üretimiyle Türkiye’nin cari açığının kapatılması hedefinde biz de mütevazı da olsa katkıda bulunmaktan çok mutluyuz. RES kulesi üretiminde gelecek yılki ciro hedefimiz 35 milyon Euro. Gelecek yıl üretimimizin yüzde 25’ini ihraç edeceğiz. Türkiye’de her yıl 350 RES kulesi dikiliyor. Hükümet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı her yıl bu sayıyı ikiye katlamayı hedefliyor. Türkiye’nin cari açığının en önemli kalemi olan enerji ithalatını ancak yerli kaynakları tam olarak kullanarak azaltabiliriz. Bunun için de temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında RES en büyük potansiyel. Ateş Çelik de bu sektörde yerli üretim payını artırma hedefiyle çıktığı yolda önemli bir oyuncu oldu. İleriki hedeflerimiz arasında RES kanat ve türbinlerini de Türkiye’de üretmek var. Dünyanın en önemli enerji şirketlerinden biri olan General Elektrik ile RES kulesi üretiminde beş yıllık ön sipariş anlaşması yaptık. Bu da bize güç veren, geleceğe emin adımlarla yürümemizi sağlayan bir unsur.”
Kaynak: DHA