0.6 C
Ankara
Wednesday, January 22, 2025
spot_img

GTC, bu yıl içinde Hindistan’a yerli güneş paneli ihraç edecek

Adıyaman’da 2013 yılında kurulan güneş paneli üreticisi GTC, Niğde’deki hücre fabrikasını geçtiğimiz günlerde hizmete açtı. Böylece güneş paneli üretiminde yerlilik oranını yüzde 75’e çıkaran şirket, 1.6 milimetreden, 12 milimetreye varan camlarla istenilen güneş panelini üretebiliyor. Yeni ihracat pazarlarına açılarak 2023 yılında üretiminin en az yüzde 60’ını ihraç etmeyi hedefleyen GTC, ilk ihracatını ise bu yıl içinde Hindistan’a yapmaya hazırlanıyor. ABD ve Almanya pazarları için görüşmeler devam ediyor.

Şirketten yapılan basın açıklamasında, Türkiye’de güneş paneli alanındaki AR-GE çalışmalarıyla dikkati çeken GTC Güneş Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Adıyaman’daki güneş paneli fabrikasının ardından Niğde’deki hücre fabrikasını hizmete açtığı ve Niğde’de kurulan güneş hücresi fabrikasında üreteceği hücreler sayesinde şirketin güneş panelindeki yerlilik oranı yüzde 75’e yükselttiği açıklandı.

GTC’yi bir teknoloji şirketi olarak güneş endüstrisi alanında konumlandırdıklarını ifade eden GTC Güneş Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Besen, “Uzun vadede güneş paneli endüstrisinde güçlü bir teknoloji markası olmayı hedefliyoruz. 2013- 2016 yılları arasında sadece Ar-Ge çalışmalarına odaklandık ve üreteceğimiz panelleri kendimiz tasarladık. Bu ürünlerin testlerini yaptırarak sertifikalandırdık. Çift taraflı cam güneş panellerimiz, şirketimizin faydalı model altında kendi tasarladığı ve teknolojisinde uzman olduğu bir ürün gamı olarak öne çıkıyor” dedi.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 75’E

GTC Güneş Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Besen,

Besen, sözlerine şöyle devam etti: “Güneş enerjisi alanındaki yatırımları ülkemizin geleceği için önemli bir kazanç olarak görüyoruz. Niğde’de kurduğumuz güneş hücresi fabrikamızın üretim kapasitesi ilk etapta yıllık 150 MW olacak. Fabrikayı açtık ve deneme sürecimiz sürüyor. Seri üretime ulaşmak zaman alabiliyor. Bu zaman dilimi üç ay kadar sürebiliyor. Kalan dokuz ayı bu üretimi tüm detayları ile optimize etmeye harcamak istiyoruz. Bu konuda Ar-Ge faaliyetleri yapacağız. Yılın ikinci yarısından sonra üzerinde çalışmalarını bitirdiğimiz yeni bir teknolojiyi de ekleyerek fabrikamızı 300 megavat hücre üretir hale getirmek istiyoruz. Niğde’de kurduğumuz güneş hücresi fabrikamızda üreteceğimiz hücrelerle güneş panelinde yerlilik oranımızı yüzde 75’e çıktı. Teknolojisi Türkiye’de geliştirilen bir üretim modelimiz var. 1.6 milimetreden, 12 milimetreye varan camlarla istenilen güneş panelini yapabilecek durumdayız. Bu deneyim ve bilgi birikimimiz var. O yüzden teknolojik olarak ilerlememiz, içinde kullandığımız hücreyi ne kadar ilerletebileceğimize bağlı. Bu yıl ürün ihracatına başlamayı ve 2023 yılında üretimimizin en az yüzde 60’ını yurtdışı pazarlara ihraç etmeyi hedefliyoruz. Hatta yurtdışından ilk siparişlerimizi aldık. 2021 yılında Hindistan’a ihracat yapacağız. Her ay 5 MW olmak üzere bir yılda 60 MW’lik ürün teslimi için anlaştık. Bunun yarısını salt hücre olarak, diğer yarısını ise panele dönüştürülmüş olarak göndereceğiz. ABD ve Almanya ile görüşmelerimiz sürüyor. 2021’de ABD’ye de ihracata başlarız. Ama Almanya biraz zaman alacak. Çünkü onların yeni karbon ayak izi yönetmeliğine uygun üretim yaptığımızı belgelemeleri bir yılı bulur. Beş yıl içinde Türkiye, ABD ve Avrupa da bilinen saygı değer bir güneş markası olmak istiyoruz.”

GES Projesi

Kurulduğu ilk günden itibaren güneş paneli üretiminde birçok teknolojik ilke ve inovasyona imza atan GTC’nin ürünleri verimlilik, kalite ve kullanım süresi açısından diğer panellerden ayrışıyor. Özellikle standart çerçeveli modüllerle karşılaştırıldığında faydalı model olarak üretimi yapılan GG1H Mono PERC güneş panelinin modülü bu anlamda ciddi fark yaratıyor.

6 kat daha ağır iklim testlerinden geçen modelin öne çıkan özellikleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Yüzde 10 daha az alan kaplar
  • Yüzde 10 daha az mekanik altyapı gerektirir
  • Çift yüzlü olduğu için arkadan gelen düşük güneş ışığını da kullanır ve böylece emsallerine göre ilk kurulum yılında en az ön yüz gücünden yüzde 6 daha fazla elektrik üretimi sağlar.
  • Yaşlandırma test sonuç sertifikalarına göre, 30 yılda en fazla yüzde 16 güç azalımı garantisine sahiptir.
  • AA yangın güvenliğine (A sınıfı tutuşmazlık ve A sınıfı yavaş yanma) sahiptir
  • Ağır iklim koşullarında son derece dayanıklı bir paneldir. Nem almaz, deniz suyuna karşı dayanıklıdır, tuz dayanım testini 6. dereceden geçmiştir, PID oluşumu yoktur.
  • Saatte 155 km’lik rüzgâra kadar dayanıklıdır ve mekanik dayanımı yüksektir.
  • Hem çerçevesiz olması hem de camının anti reflektan olması nedeniyle kesinlikle ışığı yansıtmaz ve yağmur suyuyla kendini temizler, bakımı son derece kolaydır
  • Kirlenmesi çerçeveli panellere göre çok daha azdır
TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler