Gönen ilçesinde kurulması planlanan biyokütleye dayalı enerji santrali için yer tahsisi yapıldı.
Deri Karma İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 82 dönüm arazide inşa edilecek tesisin 100 milyon dolara mal olacağı belirtildi. Kurulu gücü 30 megavat olması planlanan tesiste, çeltik, kanola, mısır sapları, tarımsal atıklar, hayvansal atıklar ile orman atıkları yakıt olarak kullanılacak.
Tesis sahibi firmanın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mutlu, AA muhabirine, bir yıl içinde faaliyete geçecek santralin ilk etapta 300 kişiye istihdam sağlayacağını söyledi.
Gelecek yıl mayıs ayında deneme üretimine başlanacağını aktaran Mutlu, şunları kaydetti:
“20 Eylül 2016’dan itibaren tam kapasite üretim yapmayı hedefliyoruz. Biyokütleden elektrik üretiminde, atıklar önce yataklı bir reaktörde yakılarak buharlaştırılıyor, sonrasında bu buhar, türbinlerden geçiriliyor ve elektrik elde ediliyor. Biyokütle enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri yenilenebilir enerji kapsamında olduğu için EPDK kaynakları, üretilen elektrik enerjisinin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamında kilovat saat başına 0,133 dolardan satın alıyor.”
Mutlu, yer tahsisinde kendilerine yardımcı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, Deri Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Necmi Koç ve yönetimine teşekkür etti.
Kaynak: Radikal