BP Enerji Görünümü 2020 Raporu, gelecek 30 yılı üç farklı senaryo çerçevesinde inceliyor. Üç senaryo enerji atlasında büyük değişiklikler öngörüyor ancak üçünün de ortak noktası endüstride kömür kullanımının keskin bir şekilde düşüyor olması. Hindistan, her üç senaryoda da 2050’ye kadar birincil enerji talep artışının en büyük kaynağı oluyor. Petrol ve doğal gaz ihracatı Ortadoğu ve Rusya’nın hakimiyetinde olmaya devam ediyor. Sıvı yakıt talebinin görünümüne ulaşım sektöründeki değişiklikler hakim…
Dünya lansmanı gerçekleştirilen “BP Enerji Görünümü 2020” Raporu’na göre, dünya daha düşük karbon tüketimine doğru ilerlerken küresel enerji sistemleri; yakıtlar arasındaki artan rekabet ve
müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda çeşitlenerek dönüşüyor. Elektrikleşme arttıkça enerji tüketimi de fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye doğru yön değiştiriyor. Karbon fiyatlarındaki artış gibi belirleyici politik önlemlerinse, enerji kullanımı kaynaklı emisyonları kalıcı olarak azaltması bekleniyor.
BP Enerji Görünümü Raporu’nda, gelecek 30 yılın olası çıktılarını keşfetmeye yardımcı olmak tasarlanan Hızlı (Rapid), Sıfır Emisyon (Net Zero) ve Mevcut Durum (Business-as-usual) olarak üç senaryo üzerinde duruluyor. Bu senaryolar, tahmin olmaktan ziyade; politikalar ve toplumsal tercihlerle alakalı alternatif varsayımlara dayanıyor.
Üç senaryoda da gelişen ekonomilerde, artan refah ve yaşam standartları nedeniyle enerji talebi artıyor. Rapid ve Net Zero’ya göre birincil enerji talebi 15 yıl içinde yükseliş sonrası durağan bir noktaya gelirken; Business-as-usual (BAU)’a göre 30 yıl boyunca talep artışı devam ederek, 2050’ye kadar, yüzde 25 oranında artışa sebep olacak.
Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.