Fukuşima Nükleer Enerji Santrali’nde, ölümcül seviyede radyasyon tespit edildi

0
554
An energy map provided by the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) shows the intensity of the tsunami in the Pacific Ocean caused by the magnitude 8.9 earthquake which struck Japan on March 11, 2011. Thousands of people fled their homes along the Pacific coast of North and South America on Friday as a tsunami triggered by Japan's massive earthquake reached the region but appeared to spare it from major damage. REUTERS/NOAA/Center for Tsunami Research/Handout (UNITED STATES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Japonya’da yer alan Fukuşima Nükleer Enerji Santrali, 2011 yılında Pasifik Okyanusu’nda yaşanan 9 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami nedeniyle ağır hasar almıştı. Hasar nedeniyle santralde yer alan nükleer reaktörlerden 3’ünde erime yaşanmış, bölgedeki yüksek radyasyon seviyesi nedeni ile yaklaşık 160 bin kişi tahliye edilmişti.

ÖLÜMCÜL SEVİYEDE RADYASYON TESPİT EDİLDİ

Yaşanan olayın ardından Japonya Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan (NRA) yeni bir açıklama geldi. NRA tarafından yapılan açıklamada, Fukuşima Nükleer Enerji Santrali’nde yer alan 2. ve 3. reaktör binalarının 5. katları çevresinde ölümcül seviyede radyasyon tespit edildiği bildirildi.

NRA, 2. ve 3. reaktörlerin muhafaza kazanlarının kapaklarına, yüksek derecede radyoaktif olan Sezyum 137 bulaştığının tespit edildiğini ifade etti. Kapaklarda ölçülen radyasyon seviyesinin 10 Sievert’e kadar ulaştığını belirten NRA, bu seviyenin alanda sadece 1 saat bulunan bir insanı öldürmek için yeterli olduğunu açıkladı.

NRA Başkanı Toyoshi Fuketa ise yaptığı açıklamada, tespit edilen radyasyon seviyesinin enerji sızıntısının temizliğini daha da zorlaştırabileceğini ifade etti.

SANTRALDEKİ TEMİZLİK ÇALIŞMASINA COVİD-19 ENGELİ

Tokyo, yaşanan felaketten 10 yıl sonra 2021’de ilk olarak 3 reaktör arasından 2. ünitedeki yakıt sızıntısını temizlemeye başlamayı planlamıştı. Fakat santral operatörü Tokyo Electric Power firması ile Japon hükümeti, korona virüs (Covid-19) pandemisinin enkaz temizleme robotlarının geliştirilmesini engellemesi nedeniyle geçtiğimiz yıl Aralık ayında temizlik çalışmalarını 2022 yılına kadar geciktirileceğini belirtilmişti.

Kaynak: İHA

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz