0.5 C
Ankara
Saturday, December 21, 2024
spot_img

Fransız enerji şirketi Engie, Türkiye’deki 4 şirketini sattı

Fransız enerji şirketi Engie, içinde Kocaeli’nin doğalgaz dağıtımını sağlayan İZGAZ ve Ankara’da doğalgaz çevrim santralinin de bulunduğu 4 şirketini Palmet Enerji’ye sattı. Rekabet Kurumu, satışa onay verdi.

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in haberine göre, Fransız enerji şirketi Engie, Türkiye’deki dört şirketini elden çıkardı. Rekabet Kurumu, Baymina Enerji A.Ş., Engie Yönetim Enerji Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. ve Gazko Enerji Ticaret A.Ş.’nin tek kontrolünün doğrudan; İzgaz İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin tek kontrolünün ise dolaylı olarak Palmet Enerji A.Ş. tarafından devralınması işlemine izin verildi.

Eski adı Gaz de France Suez olan ve 2015’te Engie ismini alan şirket, 2008 yılında özelleştirmeyle Türkiye’nin en büyük 5. doğalgaz dağıtım şirketi olan İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (İZGAZ) yüzde 90’lık hissesini 232 milyon dolara satın almıştı. Fransızlar, 770 megavat kurulu güce sahip Ankara’daki Baymina doğalgaz çevrim santralinin (Baymina Enerji) de yüzde 95’lik hissesini 2001 yılında satın almıştı. 1998’de faaliyete geçen santral, 700 milyon dolara mal olmuş, geçen yıl lisansı sona ermişti. Engie, Tekirdağ’da ortak olduğu 480 megavat kurula güce sahip doğalgaz çevrim santrali Uni-Mar’ı işletmeye devam ediyor.

Bloomberg’e konuşan Palmet Enerji Yönetim Kurulu Başkanı, satışın nisan ayında tamamlanabileceğini belirtirken, satış bedelini paylaşmadı. Satış için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) onay bekleniyor. Palmet Enerji, doğalgaz dağıtım ve elektrik üretimi projelerine sahip. Şirket, Erzurum ve Gebze’deki doğalgaz dağıtım hizmetini sağlıyor.

Türkiye’deki geçmişi 1914’e uzanıyor

Engie şirketinin Türkiye’deki geçmişi 1914’e ve Osmanlı dönemine kadar gidiyor. Şirket o dönem Tractebel Engineering adıyla İstanbul’da Tramways et Electricite de Constantinople isimli bir şirket kurmuştu. Alt kuruluşları ile birlikte, Tractebel Engineering Galata ve Pera arasındaki Füniküler hattını işletmişti. O dönem ülkenin ilk elektrik santralini de işleten şirket, İstanbul’un gaz sistemini de işletiyordu.

Kaynak: Dünya Gazetesi

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler