Döviz özellikle de dolar kurunun ‘başını alıp gitmesi’ enerji sektöründe ‘zam’ beklentisini yeniden gündeme getirdi. Son iki yıldır art arda yapılan zamlarla kamunun açığını azaltmaya çalışan hükümetin, doların artmasıyla birlikte fiyatlarda değişikliğe gitmesi bekleniyor. Petrol ve doğal gazı dolar fiyatıyla ithal eden Türkiye, YEKDEM kapsamındaki santrallere de dolar kuru üzerinden ödeme yapıyor. Hem enerji sektörü oyuncularının hem de tüketicilerin gözü kulağı Ankara’dan gelecek haberde…
Türkiye ekonomisi, 2018 yılının ağustos ayından bu yana döviz kurundaki şok artışın gerek emtia, gerek ithalat ve ihracat gerekse de vatandaşın cebine etkilerini tartışıyor. Bu tartışma devam ederken dövi kurları yükselişini sürdürmeye devam ediyor. İki yıl önce ağustos ayında, hızla tırmanan döviz kuru, ekonomi yönetiminin müdahalesi sonrasında gevşeyerek 7.22’den 5.20 TL’ye inmişti. Ancak kısa bir süre önce başlayan ve bu kez müdahalelerin de etkisini yitirdiği yükseliş ekonominin her alanını direkt etkiliyor ancak domino etkisi yapan en büyük etki enerjide yaşanıyor. Yani doğal gaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarını direkt olarak yükseltiyor.
Kurdaki her artış, tamamı ithal edilen doğal gaz ve petrol için yurt dışına ya da tedarikçilere (Rusya, İran, Azerbaycan, Nijerya, Katar) daha çok para ödenmesi anlamına geliyor. Bu durum, doğal gazda ve akaryakıtta kaçınılmaz olarak zam baskısı oluşturuyor. Zaten artışlar da başladı. İlk zam benzin ve motorinde yaşandı; pompa fiyatları yükseldi. Peki, doğal gaz? Kura bağlı olarak artan maliyetler, hem ısınma hem elektrik üretimine yönelik hem de sanayide kullanılan gazın fiyatını yukarı taşıdı. Zira elektriğin (koşullara göre değişmekle birlikte) hala yüzde 20-30’u doğal gazdan üretiliyor.
Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.