July 31, 2014 by Tom Baker, Joao Maciel, Justin Dean, Pattabi Seshadri, David Gee
Çeviri: Cemre Ünal -TENVA Stajyer
Amerika Birleşik Devletleri’nde enerji dağıtımı (ED) teknolojileri önemli derece gelişti. Geçtiğimiz yıl ED tesis büyüklüğü açısından en büyük yatırımı aldı.
Enerji dağıtım teknolojileri yatırımlarının ivme kazanarak artması bekleniyor. 2012-2013 yıllarındaysa ülkedeki kapasitenin %21’i ED tarafından oluşturulmaktaydı (Figür 1). Örneğin, ticari ve konutlarda kurulmuş çatı güneş panellerinin sayısı 2013’de %22 artmış durumda. Bu artış 1.9 gigawatt’ın yenilenebilir enerjiden üretildiğini göstermenin yanı sıra 8 milyar dolarlık da bir yatırım anlamına geliyor.
Figür 1: Enerji Dağıtımı ile Amerika Kapasitesinin %21’ini karşılıyor
Kaliforniya (yaklaşık 700 MW), Havai ve Arizona (her biri 130 MW) gibi güneşli eyaletler bu büyümenin başını çektiler. Eyalet desteği sayesindeyse New Jersey, Massachusetts gibi eyaletlerde de sırasıyla 225 ve 200 MW çapında büyüyen iki market. Eyalet ve federal düzeyde masaya konulan devlet teşvikleri bu büyümenin devamında büyük rol oynamakta. Ayrıca düşen maliyetler ve artan perakende elektrik fiyatları gelişen ekonomi anlamında bu büyümeyi destekler nitelikte. Öte yandan, ED trendi arttıkça ve güç kazandıkça bu büyümenin yukarıda bahsedilen para yardımlarına sırtını dayaması söz konusu olmayacak.
Geçtiğimiz 10 yılda çatı üzeri PV solar sistemlerin fiyatı %50’lik bir düşüş gösterdi. 2004’de 9.15$/W olan elektrik fiyatları 2013 yılında 4.50$/W seviyesine geriledi. Eş zamanlı olarak, teknolojik alandaki gelişmeler daha önce var olmayan uygulamaların kullanılmasına ve yeni market segmentlerine ulaşılmasına olanak tanıdı. ED’nin büyümesi teknolojik gelişmeler ve düşmeye devam eden maliyetlerin yüksek tüketici bilinci ve devlet teşvikleriyle bir araya gelmesiyle desteklenmeye devam ediyor.
Bu büyüme ilgili endüstrileri, üretim tesisleri gibi, tehdit eder nitelikte. Amerika’daki çoğu elektrik oranı kullanılan KWh miktarına göre değişiklik göstermekte. ED’lerin yaygınlaşması üretim tesislerinin tüketiciye sattığı elektrik miktarını azaltıyor. Bu durum maliyet tarafından temel bir kaymaya neden oluyor. Çünkü şebekenin sabit maliyeti satılan enerjinin küçük bir kısmıyla karşılanıyor. Oranlarda gelecekte yaşanacak değişimler, sabit veya değişken talep fiyatları gibi, bu kaymaların etkisini yakın gelecekte hafifletecek gibi görünüyor. Yine de bu durumun üretim tesislerinin elektrik üretimi ve dağıtımındaki öncülüğünün darbe alacağı göz ardı edilemiyor. Bir zamanlar piyasada düzenlemeye tabii olan ne varsa gittikçe artan bir biçimde rekabete açık hale geliyor. Bu durum, üretim tesisleri tarafından oluşturulmuş bütünleşik değer zincirinin ayrılmasına da neden olacak gibi görünüyor.
Değişim PV ile çoktan başlamış durumda ve depolama sistemleri çok da geride görünmüyor. Üretim tesisleri bu yeni çevrede rekabet etmeyi proaktif bir şekilde ED barındıran bir geleceğe cevap verebilecek duruma gelerek öğrenmek durumunda.