3.1 C
Ankara
Tuesday, December 17, 2024
spot_img

Elektrik piyasasında santral sahalarının lisanslarına ilişkin EPDK kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), elektrik piyasası önlisans ve lisanslara konu üretim tesislerinin santral sahalarının belirlenmesine yönelik kurul kararı 17 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.

Elektrik piyasası önlisans ve lisanslara konu üretim tesislerinin santral sahalarının belirlenmesine yönelik EPDK’nın kurul kararına göre, santral alanı; elektrik üretiminin gerçekleştirilmesine ilişkin türbin, motor, generatör vb. teçhizatın bulunduğu tesisler ile tesisin çalışması ve işletilmesi için gerekli olan idari birimler, yangın müdahale birimleri, yangın suyu depoları, arıtma tesisleri, yardımcı yakıt depoları, acil durum jeneratörleri, depolar, atölyeler vb. gibi destek ünitelerinin bir arada yer aldığı alanı ifade ediyor.

Elektrik üretim tesisleri için verilen önlisans veya üretim lisansına güvenlik bandı da dahil olmak üzere santral sahası olarak; santral alanı ile bulunması halinde şalt sahası, talep edilmesi halinde sosyal alan ve dördüncü fıkrada belirtilen diğer alanlar ile ilgili maddesinde belirtilen alanları çevreleyen bütünleşik sahanın koordinatları derç edilecek. Diğer unsurlara ilişkin veriler EPDK başvuru sisteminde tutulacak.

Üretim tesis sahasının bütünleşik olması zorunlu tutulurken santral sahası oluşturan alanlar ya da unsurlar arasında teknik gerekler dışında makul mesafeler bırakılabilecek. Bu mesafelerin mevzuatta tanımlanan hakların fazladan elde edilmesini amaçlayan kullanımları makul mesafe olarak değerlendirilmeyecek. Ayrıca, santral sahası koridor oluşturmak suretiyle genişletilemeyecek. Ancak, kömür yakıtlı üretim tesislerinde maden işletme ruhsat sahası içerisinde kalacak ve bir koridorla santral sahasına birleştirilecek şekilde oluşturulan alan santral sahasına ilave edilebilecek.

Karara göre, birden çok kaynaklı elektrik üretim tesislerinde kurulabilecek yardımcı kaynağa dayalı ünitelerin toplam mekanik gücü de belirlendi. Tesis edilecek yardımcı kaynağa dayalı ünitelerin mekanik kurulu gücü toplamda 100 megavatı geçmeyecek.

Bir elektrik üretimi tesisinin elektrik enerjisi ihtiyacını karşıladığı sanayi tesisinin birden çok bağımsız alan üzerinde kurulmuş olması halinde, söz konusu tesisin santral sahası olarak, talep edilmesi halinde, elektrik enerjisi ihtiyacını aynı baradan karşılaması ve aynı tüzel kişiliğe ait tüketim tesislerinin yer aldığı bağımsız alanların tamamı santral sahası olarak lisansına derç edilecek.

Kararın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler