Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektrikte katma değer vergisinin (KDV) yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi ile düşük tüketim sınırının günlük 8 kWh, aylık olarak da 240 kWh’ye yükseltilmesine ilişkin düzenlemeler Resmi Gazete’nin 1 Mart 2022 tarihli sayısında yayımlandı.
EPDK’nin konuya ilişkin kararına göre, mesken alçak gerilim tek zamanlı abone grubu için faturaya esas günlük ortalama 7 kilovatsaat olarak belirlenen tüketim miktarı, 1 Mart tarihinden itibaren düzenlenecek faturalar için günlük ortalama 8 kilovatsaat oldu. Ticarethane alçak gerilim tek zamanlı abone grubu için faturaya esas günlük ortalama 30 kilovatsaat tüketim miktarına kadar olan tüketimlere düşük kademli tarife uygulanmasına karar verildi. Günlük ortalama 30 kilovatsaat tüketim miktarının üzerinde olan tüketimlerin belirtilen limit kadar olan kısmına düşük kademeli tarife, limiti aşan kısmına ise yüksek kademeli tarife uygulanacak.
Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektrikte KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi
“Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü.
Dağıtım şirketleri tarafından dağıtım sistemi kullanıcılarına ve görevli tedarik şirketleri tarafından serbest olmayan tüketiciler ile serbest tüketici olmasına rağmen tedarikçisini seçmeyen tüketiciler için uygulanacak “Faaliyet Bazlı Tarife Tablosu” ve “Nihai Tarife Tablosu” da Resmi Gazete’de yayımlandı.
EPDK’dan tarife düzenlemeleri ile ilgili açıklama
EPDK’den yapılan yazılı açıklamada, elektrik fiyatlarındaki tarife düzenlemesinin 1 Mart itibariyle geçerli olacağı belirtilerek, “1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere mesken aboneleri için düşük kademe limiti günlük 8 Kilowatt (aylık 240 Kilowatt) olarak belirlenmiştir. Bu oran mesken abonelerinin yüzde 81’ini yani yaklaşık 32 milyon aboneyi kapsamaktadır. Yapılan yüzde 10’luk KDV indirimi ile birlikte mesken abonelerinin günlük 8 Kilowatt’a kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,26 TL/Kilowatt, günlük tüketimlerinin 8 Kilowattın üstündeki kısmı için ise 1,89 TL/Kilowatt olarak uygulanacaktır. Düşük kademenin kapsadığı tüketim miktarının arttırılması ile birlikte mesken abonelerinin nihai faturasına yansıyan indirim oranı yüzde 14 seviyesine ulaşabilmektedir. Bir örnek ile açıklama gerekirse 30 günlük fatura döneminde 240 Kilowatt tüketimi olan bir mesken abonesi, Şubat ayında 350 TL elektrik faturası ödemişken aynı tüketim miktarı için Mart ayında 302 TL fatura ödeyecektir” ifadeleri kaydedildi.
Ticarethane statüsündeki abonelikler için de kademeli tarifeye geçildi
Ticarethane statüsündeki abonelikler için de kademeli tarifeye geçildiği belirtilen EPDk açıklaması şöyle: “Yapılan bir diğer düzenleme ile ticarethane statüsündeki abonelikler için de kademe uygulamasına geçilmiştir. Mart ayından itibaren ilgili abonelerin günlük 30 Kilowatta (aylık 900 Kilowatt) kadar tüketimleri için yüzde 25 oranında indirim yapılmıştır. Bu kademedeki ticarethane abonelerinin günlük 30 Kilowatta kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 2,05 TL/ Kilowattır. Bu düzenleme ticarethane abonelerinin yüzde 91’ini, yani yaklaşık 6 milyon 315 bin aboneyi kapsamaktadır. Ayrıca kurumumuz tarafından Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar’da da değişiklik yapılarak mesken abone grubunun kapsamı genişletilmiştir. Böylelikle 1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakıf merkezleri ile bunların şubeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler, mesken abone grubu kapsamına alınmıştır.”
Elektrikte mesken abone grubunun kapsamı genişletildi
Buna göre, mesken olarak kullanılan müstakil binalar, apartmanlar ve apartmanlar içindeki bağımsız bölümler, konut kooperatifleri ve konut siteleri ile bu yerlerin ayrı sayaç ile ölçümleri yapılan kalorifer, asansör, hidrofor, merdiven otomatiği, kapıcı dairesi ve benzeri ortak kullanım yerleri, ibadethaneler ile müştemilatı niteliğindeki lojman ve benzeri yerleri, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kurulan geçici barınma merkezleri, iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakıf merkezleri ile bunların şubeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amacı kullanılan tesisler mesken abone grubu kapsamına alındı.