0.5 C
Ankara
Saturday, December 21, 2024
spot_img

Ekonomik canlanma için hanelere ve şirketlere nakit desteği verilmeli

Yeni koronavirüs salgını, dünya ekonomisi üzerinde 1929 krizinden çok daha derin bir yıkım yarattı. Birçok ülke, henüz hastalık gerileme dönemine bile girmemişken ekonominin daha da kötüye gitmemesi için fabrikaları, iş yerlerini açma kararı aldı. Ancak araştırmalar üretim başlasa bile pandeminin 3-4 ayda yarattığı yıkımın uzun süre devam edeceğini gösteriyor. Danışmanlık şirketleri ve araştırma kuruluşları, hükümetlerin piyasaları rahatlatacak finansal teşviklerle tüketicileri rahatlatacak mali yardımları sürmesi gerektiğini söylüyor…

Covid-19 pandemisi yüz binlerce insanı sevdiklerinden ayırdı, milyonlarca kişiyi yataklara düşürüp zor bir tedavi süreci yaşamak zorunda bıraktı. Ancak milyarca insanın bugününü ve geleceğini de etkiledi ve etkilemeyi sürdürecek. Bu etki maalesef olumlu yönde değil… Çünkü yüz milyonlarca insan ya işini kaybetti ya da gelirinin önemli bir kısmından vazgeçmek zorunda kaldı. Zaten birçok ülkenin salgın henüz kontrol altına alınmadan “yeni normale” geçme kararının ardında bu ekonomik kaygılar yatıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın “Evet belki daha fazla insan ölecek ama ekonominin çarkları dönmeli” sözü, bu gerçeğin net bir özeti… Talepteki ve arzdaki daralmalar, dünya çapında milli gelir tahminlerini etkilemiş; hatta uluslararası kuruluşlar dünyanın Büyük Buhran’dan beri en ciddi ekonomik krizi yaşayacağı konusunda uyarılar yaptı. Nitekim, 2020 yılında dünya ekonomisinde yüzde 3,3’lük bir büyüme öngören IMF, salgın ile beklentisini yüzde 3’lük daralma olarak güncelledi.

Uluslararası kuruluşlar, siyasetçiler, iş dünyası, araştırmacılar krizin etkilerinin ne olduğunu saptayıp nasıl bir sonuca yol açacağını, ortaya çıkan bu olumsuz tablonun yaralarını sarmak için ne yapılması gerektiği üzerinde kafa yoruyor. Birçok ülke milyar dolarlık hibelerle ekonomiyi ayakta tutmaya çalışırken bazıları da Türkiye gibi kredilerle şirketleri destekliyor. Bu ayki kapak konumuzu iki ayaktan oluşan bir şekilde kurguladık.

Çalışmamızın ilk ayağını pandeminin dünya ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini inceleyip, araştırma şirketlerinin tahmin ve önerileri oluşturuyor. İkinci bölümde ise salgının enerji piyasası üzerindeki etkisini irdeleyeceğiz. Uluslararası danışmanlık şirketleri PricewaterhouseCoopers (PwC) ile McKinsey&Company tarafından hazırlanan iki önemli rapor, salgının dünya ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini net bir biçimde ortaya koyuyor. PwC tarafından hazırlanan “Covid-19 Pandemi Krizinin Türkiye’ye Etkileri” başlıklı çalışma; mevcut durumu, geleceğin nasıl olacağını ve neler yapılması gerektiğini analiz ediyor.

Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler