Bulgur ve bakliyat tesislerinin çatılarına 8 bin güneş enerjisi paneli yerleştiren Duru Bulgur, bu yatırımla; hem enerji ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayacak, hem de 2 bin 475 ton karbondioksit salımını azaltarak çevreye katkıda bulunacak.
Şirketten yapılan basın açıklamasına göre, doğaya duyarlı şekilde ve sürdürülebilir bir çevrenin sorumluluklarını üstlenerek faaliyetlerini sürdüren Duru Bulgur, tesislerinin çatılarına yerleştirilen panellerle, güneş enerjisinden yıllık 3 milyon 500 bin kWh elektrik üretmeye başladı. Üretim tesislerindeki enerji ihtiyacının yüzde 30’nu karşılayacak proje için yaklaşık 10 milyon TL yatırım yapıldı.
Yıllık 1 milyon 600 bin TL değerinde enerji tasarrufu sağlanacak
Duru Bulgur, güvenilir, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisine yaptığı bu yatırımla, yıllık 1 milyon 600 bin TL enerji tasarrufu sağlarken, aynı zamanda 2 bin 475 ton karbondioksit gazı salımının da azaltılmasını hedefliyor.
Söz konusu karbondioksit miktarının 535 arabanın sera gazı salımına eşit olduğunu belirten Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, salımı azaltılacak bu miktarı 10 yaşında 40 bin 919 ağacın ancak tüketip temizleyebildiğini belirtti. Emin Duru, konu ile ilgili şunları söyledi;
“Duru Bulgur olarak, 2020 yılında başladığımız güneş enerjisi yatırımını tamamladık. Bu yatırımla 2 bin 475 ton karbondioksit gazı salımının önüne geçerek, çevreye katkıda bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Bu miktar 535 aracın karbondioksit salımına, 1 milyon 52 bin litre benzinin karbondioksit salımına ve yine 1 milyon 227 bin kilogram yanan kömürden çıkan karbondioksit salımına eşit. Söz konusu salımı 40 bin 919 adet 10 yaşındaki ağaç emebilir. Seiso tarafından yapılan kurulum 3,5 ay sürdü. Ekim 2020’de testlerini başlattığımız projede bugün tam kapasite ile elektrik üretimine geçtik. Yılda 3 milyon 500 bin kWh yeşil enerji elde edilmesini hedefliyoruz. Biz Duru olarak yenilenebilir enerjiyi aslında 20 yıldır kullanıyoruz. Fabrikamızda çıkan buharla oluşan sıcak hava ile kampüste kurduğumuz seralarda her türlü sebzeyi dört mevsim yetiştiriyoruz.”
Doğal ürünlerin üretiminin her aşamasında doğallığa ayrı bir önem verdiklerini, bu kapsamda taş değirmenlerle gerçekleşen üretim sürecine yenilenebilir enerjinin eklenmesiyle fabrikalarının bir başka güzelleştiğini ifade eden Emin Duru; “hedefimiz tükettiğimiz enerjinin tamamını yenilenebilir enerji ile karşılamak. Bu konuda Ar-Ge ekiplerimiz çalışmalarını devam ettiriyorlar. Öte yandan sağlıklı gıda üretimindeki çeşitlerimiz her gün biraz daha artırıyoruz. Karaman’da spora tam destek veriyor ve sağlıklı beslenme eğitimlerimizi devam ettiriyoruz. Biz kurum olarak sürdürülebilirliği 360 derece olarak algılıyor ve uyguluyoruz” dedi.