-4.2 C
Ankara
Thursday, November 7, 2024
spot_img

Dünya enerji sektörü Alstom satışını bekliyor

Esen ERKAN

Mayıs 2014

Geçtiğimiz on yıl içerisinde satış hacmi azalan ve büyük miktarda borç ile iflas noktasına gelen Fransız Alstom şirketi devlet desteği ile ayakta kalmayı başardı. Bugünlerde ise enerji biriminin satışı için teklifleri almaya devam eden Alstom’un yeni mülkiyet sahibi merakla bekleniyor.

Şüphesiz son ayların en gözde satış haberi, sektör liderleri arasında ciddi bir çekişmeye neden olan Alstom’un enerji birimi için yapılan uluslararası pazarlık. Gündemde Fransız Alstom şirketinin 13,5 milyar dolara (12,35 milyar avro ) ABD’li General Electric’e (GE) satışının onaylanması yer alırken; Alman Siemens grubu da Alstom enerji biriminin yanı sıra taşımacılık birimiyle de ilgilendiklerini ve şirketi satın almak yerine iş birliğine gitmek istediklerini açıkladı. Bir sonraki hafta, General Electric’in Fransız şirketin elektrik şebekesi satışı ile ilgili olarak Japon Toshiba ile görüşmelerde olduğu haberleri yayılsa da; kısa sürede bu haberlerin asılsız olduğu General Electric tarafından duyuruldu.

“Teklifler alınırken; yıllık kar düştü!”

Teklif haberlerinin manşetlerdeki yerini almasından bu yana, Fransız hükümeti Alstom yönetimini, General Electric ile yürütülen satış müzakerelerinde hükümete geç bilgi vermekle suçlamıştı. “Anlaşmaya vardı, varılacak” derken 6 Mayıs’ta Fransız hükümetinden teklife rest çektiklerini açıklayan bir mektup geldi. General Electric’in teklifini yeterli bulmadıklarını söyleyen Fransa Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg’un ifadesi de oldukça netti: “Teklif kabul edilemez!” Ne ilginçtir ki bu açıklamadan hemen bir gün sonra ise, Alstom’un yıllık kârının düştüğü ve bu sene hissedarlarına kâr payı ödemesi yapamayacağı açıklaması büyük harfler ile medyadaki yerini aldı.

Siemens: “Süreç konusunda oldukça rahatız!”

Ulaşım sektöründe önemli başarılara sahip Alstom’un, enerji alanında azalan verimliliği tartışılırken Siemens CEO’su Joe Kaeser’den de yanıt gecikmedi. GE’nin beğenilmeyen teklifini hedef alan Kaeser, Alstom’a yeni bir teklif götürmek için kazandıkları zamandan gayet memnun olduklarını ve dört hafta boyunca Alstom’un aktiflerine göz atma şansları olduğunu açıkladı. Kaeser: “Alstom’a teklif götürüp götürmeyeceğimize sonra karar vericeğiz. Bu süreç hakkında oldukça rahatız” dedi.

Enerji ve taşımacılık sektöründe 1920’lerden bu yana faaliyet gösteren şirket her ne kadar Fransız menşeli olsa da Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyada faaliyet gösteren global bir kuruluş. Özellikle mühendislik alanında başarılı işlere imza atan Alstom, Türkiye’de 18 Mart Çan Termik Santralı’nın inşaasında ve 2010’da konsorsiyum ortakları ile sözleşmeyi fesh edene kadar da Marmaray Projesi’nde yer almıştı. Yeri gelmişken hatırlatalım, TGV ve Eurostar gibi mühendislik harikası hızlı trenlerin üreticisi olan Alstom’un hızlı tren üreten birimi bu satış kapsamında yer almıyor.

“Alstom küresel çapta 85 bin kişiyi istihdam ediyor”

Uzun bir süredir Fransa devletinin fonu sayesinde çalışmalarını sürdüren şirket, 2011 verilerine göre, küresel çapta 85 bin kişiyi istihdam ediyor. Haliyle, Alstom’un kapsam dışında tutulan pek çok birimi olmasına rağmen, satış kararı her zaman olduğu gibi yine şirket çalışanlarını etkiliyor. Satış haberleri ile birlikte işsiz kalma tehlikesi ile mücadele eden Fransız çalışanlar, firmanın genel merkezi önünde seslerini duyurmaya çalıştı. İşçilerin eylemine kayıtsız kalmayan Fransız hükümeti de, Nisan ayı sonunda istihdamın düşürülmemesi ve fabrikaların başka yere götürülmemesi konusunda teklif sahiplerinden güvence talep etti. Sermaye Piyasası Kurumu’nun satış için devreye girmesi ve söz konusu hakların korunması talebi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından ABD ve Alman şirketleri temsilcileri ile bizzat görüşüldü.

“Fosil yakıtlı santrallerden yenilenebilir enerjiye geniş bir ürün portföyü”

Alstom’un satışa çıkardığı enerji biriminde fosil yakıtlı santrallerden yenilenebilir enerjiye; buhar türbinlerinden hidroelektrik ürünlerine kadar geniş bir ürün portföyü bulunuyor. Müşterilerine daha geniş bir ürün kümesi sunmak için kolları sıvayan firmalardan hangisi galip gelecek bilinmez, Alstom Yönetim Kurulu’ndan gelen son haberlere göre, satış için yapılan tekliflere bu ay sonunda nihai cevap verilecek.

 

Kaynaklar:

www.dealbook.nytimes.com

www.businessspectator.com.au

www.reuters.com

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler