İran Ulusal Petrol Şirketi danışmanlarından Vakhshouri, ‘İran, küresel petrol ve doğalgaz piyasalarında Rusya’nın önemli rakibi olacak’ dedi.
İran Ulusal Petrol Şirketi danışmanlarından, SVB Enerji Şirketi Başkanı Sara Vakhshouri, P5+1 ülkeleriyle imzalanan nükleer anlaşmanın ardından İran’ın, küresel petrol ve doğalgaz piyasalarında Rusya’nın önemli bir rakibi olacağını bildirdi.
Vakhshouri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde karşılıklı atılan adımlarla müttefik konumuna gelen Rusya ve İran arasında özellikle küresel enerji piyasalarında büyük bir rekabet yaşanacağını savundu.
Sahip olduğu önemli petrol ve doğalgaz rezervleri nedeniyle Avrupalı enerji şirketlerinin şimdiden İranlı enerji yetkilileriyle görüşmeye başladığına işaret eden Vakhshouri, “İran enerji sektörü için yeni yatırım düzenlemeleri gerçekleştirdi. Bu düzenlemeler, eskiye oranla çok daha cazip bir yatırım ortamı oluşturuyor” dedi.
Yaptırımların kalkması ve yeni düzenlemeler sayesinde İran’ın petrol ve doğalgaz üretimini arttırmak için ihtiyaç duyduğu teknolojiye erişeceğini belirten Vakhshouri, “Avrupa, Ukrayna krizinden sonra petrol ve doğalgazda Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. İran, Avrupa’nın enerji çeşitliliği için mükemmel bir alternatif. Ayrıca, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle de bu ülke, enerji yatırımları açısından eskisi kadar cazip değil” diye konuştu.
“Rusya-İran rekabeti için zaman gerekiyor”
Merkezi Moskova’da bulunan Enerjide Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Aleksandr Kurdin ise dünya petrol ve doğalgaz piyasalarında bir Rusya-İran rekabeti yaşanmasının henüz mümkün olmadığını öne sürdü.
İran’ın petrolünü Hindistan ve Çin’e ihraç ettiğine dikkati çeken Kurdin, Rusya’nın ise petrolünü çoğunlukla Avrupa ülkelerine sattığını anımsattı.
Kurdin, İran’ın doğalgazda ise yeterli tesisleşmeye sahip olmadığını savunarak, “Özellikle bölgedeki politik sıkıntıları göz önünde bulundurursak, İran’dan Avrupa’ya gidecek bir doğalgaz boru hattının kısa vadede inşa edilebileceğini söylemek çok zor. Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracı için ise İran’ın önemli yatırımlara ve zamana ihtiyacı var” ifadesini kullandı.
Avrupa’nın Rusya’ya yönelik politik baskısını sürdürmesi ve İran’ın gereken LNG yatırımlarını gerçekleştirmesi halinde bir miktar rekabet yaşanabileceğine değinen Kurdin, yine de İran’ın doğalgaz ihraç miktarının Rusya’nın ihraç rakamlarıyla yarışamayacağını iddia etti.
Kaynak: Türkiye Gazetesi