Vural Cantuğ AKKAŞ
Enerji Sistemleri ve Makine Mühendisi
Vural Cantuğ AKKAŞ@Twitter
Belediyeler için doğrudan vatandaşa nüfuz edecek, oy potansiyeline dönüşecek projeler kapsamında görülmese de enerji; en ciddi gider kalemlerindendir. Bunun yanı sıra en son yayınlanan şehircilik yasasıyla birlikte gelir kalemlerinin büyük kısmını oluşturan idarelerini de kaybeden özellikle ilçe belediyeleri için gelir darboğazı söz konusu. Bu durumlar altında milyonluk güneş enerji santralleri yatırımı gerçekleştirmek bir belediye açısından günümüz içerisinde pek de kolay olmayan aynı zamanda cesaret ve vizyon gerektiren bir karar. Tabi şunu belirtmek gerekir ki devlet desteğiyle birlikte kamu kurumları; birincil olarak güneş enerji santrallerini hayata geçirebilecek potansiyele sahiptir. İşte bu vizyon ve cesaret ile birlikte il potansiyelli ilçe belediyesi olan kadim bir tarihe ev sahipliği yapmış Tarsus ve Tarsus Belediyesi 2018 yılının ilk ayında toplam 3,5 MW kurulu güçteki “Çatı tipi Güneş Enerji Santral”leri projelerinden ilk etabı olan 1,26 MW kurulu gücündeki 3 adet tesisinin geçici kabulü yapılarak hayata geçirildi. Projenin hikayesi de 2016 yılına dayanmakta ve bizzat Tarsus Belediye Başkanı Sn. Şevket CAN’ın bilfiil Ankara’da çabalarıyla vücut bulmuş. Bizler de projeleri gerçekleştirirken, GES projesine ne kadar önem verdiklerini tüm ekibiyle birlikte en büyük destekçimiz olarak gösterdiler.
3 İhalenin toplam bedeli 14.235.700,00 TL olup gerçekleştirdiğimiz ilk etabında tarifeler üzerinden uygulanan %75 indirim uygulaması projenin 31.12.2017 tarihine kadar gerçekleştirilmesiyle birlikte devam ederek 450.000 $ gelir kaybının da önüne geçilmiştir. 3 ihale 6 tesis kapsamında AC kurulu güç – Panel ve Inverter bilgileri aşağıdaki gibidir;
Mersin ili Tarsus ilçesi 1,575.14 kWh/m2yıl, yaz aylarında günlük 11.6 saat ve kapalı günlerin sayısı 40,7 gün, ortalama olarak 8.18 saat/günlük ışınım değerleri ile güneş enerjisi olarak önemli bir potansiyel barındırmaktadır.
Belediye Tesisleri GES
09.01.2018 tarihinde başarı ile gerçekleştirdiğimiz TEDAŞ Geçici Kabulü ile faaliyete geçen projemizde KDV muafiyeti nedeniyle teşvik belgesi kapsamında değerlendirilen başta panel ve Inverterler olmak üzere ekipmanlar tercih edilmiştir. 5 adet belediye hizmet binasında(Fen İşleri Müd., Arşiv, vb.) 4969.9 m2 alana kurulan 350 kWe gücündeki tesisimiz ile; yılda ortalama 310 hanenin elektriği yenilenebilir enerji ile karşılanabilmekte ve 412 ton CO2, 1.24 ton SOx ve 0.46 ton NOx emisyonu azaltılabilmekte iken 691 adet ağacın kurtulmasını sağlamaktadır. Yatırımcının çatısına yaptırmış olduğu güneş enerjisi santralinin arazi bedeli olmamasıyla birlikte İller Bankası kredisi anlaşması hariç yaklaşık olarak 6 yıl içerisinde kendisini amorti etmesi öngörülüyor. Gerçekleştirdiğimiz hesaplamalar ışığında Belediye Tesisleri GES yıllık olarak toplamda 474.062,70 kWh elektrik üretimi gerçekleştirmektedir.
Yeni Mahalle Semt Pazarı GES
Yıllık olarak toplamda 608,937.69 kWh elektrik üretimi gerçekleştirilen Yeni Mahalle Semt Pazarı GES’in TEDAŞ Kabulü 09.01.2018 tarihinde başarı ile gerçekleştirilmiştir. 416 kWe gücündeki tesisimiz; yılda ortalama 357 hanenin elektriği güneş enerjisi ile karşılanabilmekte ve yılda ortalama 446 ton CO2 ve 1.41 ton SOx emisyonu azaltılırken 794 adet ağacın kurtulmasını sağlamaktadır. Proje kapsamında 1680 adet polikristal 260 Wp gücünde panel ve 2 adet 60 kW + 6 adet 50 kW Inverter kullanılmıştır.
Kırklarsırtı Semt Pazarı GES
Güneş Enerji Santrali, toplamda 6.720 m2’lik alana kurulmuştur. Güneş Enerjisi Santralinde 856 ağacın kurtarılması ve 459 ton CO2 salınımının engellenmesi sağlanmaktadır. Proje Kasım 2017 tarihinde 210 günlük yapım süresi içerisinde tamamlanmıştır. Yıllık olarak toplamda 651.122,35 kWh elektrik üretimi gerçekleştirmektedir.
1 Nisan itibarıyla uygulanan “Son Kaynak Tedarik Tarifesi Hakkında Tebliğ” ile sanayicinin elektrik faturasına birim fiyatta yansıyan %25-30 zam ile birlikte sanayicinin giderlerini azaltması noktasında ve yatırımcı noktasında yeni çağrı mektupları verilmemesiyle birlikte arazi uygulamalarının sona geldiği sektörde hedef pazar haline gelen EPDK’nın 2013 yılından itibaren ortaya koyduğu projeksiyon kapsamında öztüketim modelli endüstriyel çatıların önemi giderek artacaktır. Bölge de projemizin emsal teşkil etmesiyle beraber kamusal alanda güneş enerjisi santrali yatırımlarına eğilim artışı söz konusu olsa da bu eğilimlerin özellikle Adana ve Mersin gibi büyükşehirlerde hayata geçmesini temenni etmekteyim. Bölgenin ilk kamu ve çatı tipi güneş enerjisi santrali projesinde yer almanın gururunu yaşamakla birlikte, projenin hayata geçmesinde emekleri bulunan tüm paydaşlara teşekkür ederim.