Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, NTV kanalında katıldığı programda petroldeki düşüş, doğalgaz teminindeki zorluk, borun özelleşmesi iddiaları ve petrol arama çalışmaları ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
İşte o açıklamalar;
IŞİD tehdidi enerji açısından sıkıntılar doğurdu. Sevkiyatın sürmesi için çalışıyoruz. IŞİD’in bulunduğu bölgeden Kobani’^ye daha fazla yoğunlaştığını görüyoruz. Şu anda sevkiyatlar, eğer 300 bin 400 bin varilleri üretebilirlerse biz onları da sevketmeye hazırız.
“KOBANİ’DEKİ VATANDAŞLARIN HUKUKU TABİİ Kİ BİZİ İLGİLENDİRİR”
İnsanların dinlerinden, inançlarından bağımsız olan ortak değerler var. Biz bunları vurguluyoruz. O bölge içerisinde şu ana kadar 1.8 milyon insan Türkiye’ye akın etti. Herhangi bir tampon bölge konusuna girmeden BM kararı ile desteklenebilecek bir yapının burada kalabileceğini savunuyoruz. Son derece stratejik, Kobani’deki vatandaşların hukuku bizi tabii ki ilgilendirir. Biz zaten oraya da kayıtsız kalmış değiliz ama kara birlikleri Türkiye’den biz havadan girelim derseniz bu meselenin çözümüne katkı olmaz.
Suriye’de bir katliam yaşandı. Suriye rejimi sadece bizim düşmanımız olmamalıydı.
“RAKAMLAR HAM PETROLÜN SİYASİ GEREKÇELERLE DÜŞTÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR”
Bugün gelinen rakamlar ham petrolün siyasi gerekçelerle de düştüğünü gösteriyor. OPEC’in Türkiye açısından da olumlu karşıladığımız arzı azatlması yalnızca teknik gerekçeleri içermeyen bir açıklamadır.
Biz Akdeniz havzasında AB’nin bulunduğu bir piyasada bulunuyoruz. Otomatik fiyatlama mekanizması 3 gün farkı ile bu fiyatlara yansıyacak. Yalnızca ham ve varil fiyatlarına bakarak benzin ve motorinin fiyatlarını tahmin etmek mümkün olmayacak.
En az yüzde 10’lar civarında rakamın kamu bütçesinin omuzlarından atılacağını düşünüyorum. Ancak düşüşlerin 1 yıl sürmesi halinde.
“BOTAŞ 2 MİLYAR TL CİVARINDA ZARAR EDİYOR”
Yıldız, doğalgazda indirimin olup olmayacağıyla ilgili olarak, “Türkiye’nin ham petrol varil fiyatlarına endeksli ama 6 ile 9 ay arasında fiyatlara yansıyan bir durumu var. Ancak biz hala son yapılan fiyat düzenlemelerine rağmen aldığımız fiyatın daha altında satıyoruz. 2 milyar lira civarında BOTAŞ zarar ediyor. Biz zaten zarar ediyoruz. Alacağımz her indirim, bu zararın telafi edilmesi için kullanılacak. Biz indirim talep etmekte haklıyız ama bu indirimin ne kadar olacağını göreceğiz” dedi.
DOĞALGAZ TEMİNİNDE ZORLUK Böyle bir ihtimal var ama son 1 hafta içerisinde Avrupa Birliği Rusya ve Ukrayna karşılıklı adımlar atıldı. Görüşmelerde ilerleme oldu. Biz doğalgazın yarısını Rusya’dan alıyoruz. Ukrayna’dan kaynaklı olabilecek bir ihtimal var. Jeotermali artırmamız lazım. Her şeye karşı çıkmamız lazım. Su kaynaklarının azalması enerjiye olumsuz yansıdı.
“BOR ÖZELLEŞTİRİLMEYECEK”
Boru özelleştirmeyeceğiz. Herhangi bir özelleştirme programımız yok. Borun kamuda kalmasıyla alakalı net bir mesaj veriyoruz. Ne Türkiye’nin ne de AK Parti hükümetinin borun özelleştirilmesiyle alakalı bir düşüncesi yok.
KAYNAK: AjansHaber