AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Sefcovic, “TANAP ve Güney Gaz Koridoru projeleriyle Avrupa’nın ihtiyacı olan gaz, güvenli bir şekilde taşınacak, proje bu açıdan çok önemli ve Avrupa Birliği için çok kritik” dedi.
AA’dan Gülşen Çağatay’ın yaptığı habere göre; Enerji Birliğinden Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, TANAP ve Güney Gaz Koridoru projeleriyle Avrupa’nın ihtiyacı olan gazın, güvenli bir şekilde taşınacağını, projelerin bu açıdan çok önemli ve Avrupa Birliği için çok kritik olduğunu söyledi.
Sefcovic, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) temel atma töreninin ardından AA’ya değerlendirmelerde bulundu.
“TANAP ile Avrupa Birliği, enerji çeşitlendirmesini sağlayabilecek” diyen Sefcovic, Türkiye’nin rolünün, sadece doğalgazı güvenli bir şekilde taşıma olmadığını, projede yer alan diğer ülkeler içerisinde anahtar görevi üstlendiğini söyledi.
Sefcovic, AB’nin, özellikle Ukrayna gaz krizi sonrasında Rusya ile ortaya çıkan politik anlaşmazlıkların ardından bu proje ile gaz güvenliğini sağlayabileceğini dile getirdi.
TANAP’ın planlanan zaman başlatılmasından da oldukça etkilendiğini belirten Sefcovic, “Eminim ki Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye projeyi zamanında bitirecek, bu şevki üç ülkenin cumhurbaşkanlarında da görmek beni heyecanlandırdı” ifadelerini kullandı.
Enerji Birliği ile ilgili soruları da yanıtlayan Sefcovic, birliğin temelde üç amacı olduğunu kaydetti. Enerji arz güvenliğinin sağlanmasının ilk sırada yer aldığını belirten Sefcovic, daha sürdürülebilir projeler üretme ve yenilenebilir enerji kullanımında artış sağlanmanın da birliğin amaçları arasında olduğunu söyledi. Sefcovic, bu üç amaç için Enerji Biriliği Planı ile Avrupa Birliği enerji kanunlarında temel değişiklikler yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
TANAP ile 1.850 kilometrelik boru hattının, Türkiye’nin en doğusundan batısına yol alarak, 20 kentten, 67 ilçeden, 600 köyden geçmesi planlanıyor.
Proje ile Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki sahalarda üretilen doğalgazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınması amaçlanıyor.
Kaynak: AA