1.2 C
Ankara
Friday, December 20, 2024
spot_img

Akaryakıt dağıtım sektörünün kaybı 900 milyon TL’yi geçti

Türkiye çapında 13 binden fazla bayiyle hizmet veren ve 2019 yılsonu satış hacmi 223 milyar TL’ye ulaşan akaryakıt dağıtım sektörü, pandeminin en fazla etkisini gösterdiği bir alan oldu.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı Selim Şiper, 2020 yılında oluşan tüketim değerlerini şöyle açıkladı: EPDK tarafından 2020 yılına ilişkin son yayınlanan verilere göre, 2020 Ocak-Eylül döneminde, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla toplam benzin tüketimi yüzde 2,30 azalırken, toplam motorin tüketimi ise yüzde 0,58 arttı. Toplam LPG otogaz tüketimi yüzde 8,58, toplam fuel oil tüketimi yüzde 27,17 azaldı. Gazyağı tüketimi ise yüzde 1,88 arttı.2020 başlarında tüm dünya gibi ülkemizde de baş gösteren koronavirüs salgınının akaryakıt sektörünü çok olumsuz etkilediğini belirten Şiper, PETDER/PwC iş birliğiyle yapılan çalışmanın sonuçlarını şöyle özetliyor:

Satış ve entegre marj kayıpları: Covid-19 nedeniyle pompadan satılan akaryakıtın miktarı ve karlılığında düşüşler gerçekleşti, buna karşılık maliyetler arttı. Bayiler aracılığıyla pompadan yapılan akaryakıt satışlarının (kurşunsuz benzin 95, motorin ve LPG) Covid-19 salgını dönemi boyunca, 2020 yılı Mart ve Mayıs ayları arasında, 2019 yılı aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 27 oranında (yaklaşık (1,2 milyon m3) azaldığı anlaşılıyor. Katılımcı şirketler ve bayilerin 2020 yılı Mart ve Mayıs ayları arasında azalan satış hacimlerinden dolayı yaklaşık 900 milyon TL toplam entegre marj kaybı yaşadıkları tahmin ediliyor.

Stok zararları: Depolarında akaryakıt bulundu ran akaryakıt dağıtım şirketleri hızlı düşen petrol fiyatlarının etkisiyle mart ve nisan aylarında stok zararlarıyla karşılaştı. Nisanda petrol fiyatlarının düşmesiyle kümülatif stok zararı artmaya devam etmiş, ancak mayıs ayında petrol fiyatlarındaki artış sonrası gerilemeye başladı.

Yatırımların ertelenmesi: Dağıtım şirketleri Covid-19 salgını döneminde planlamış oldukları yatırımları ertelemek veya iptal etmek durumunda kalmıştır. Ertelenen yatırımların özellikle terminallere ve lojistik altyapılarına yönelik yatırımlar olduğu gözlemlenmektedir.

Ek maliyetler ve bayi çalışma süreleri: Salgın dönemi boyunca bayiler, alınan önlemler kapsamında bazı ek maliyetleri üstlenirken, dağıtım şirketleri de bayilerin üzerindeki salgının olumsuz etkilerini azaltmak adına bayilere destek verdi. Dağıtım şirketleri bu dönemde genellikle bayi borçlarının yeniden yapılandırılması ve finansman desteği yoluyla bayilere destek oldu.

Haberin devamınaburadanulaşabilirsiniz.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler