8.5 C
Ankara
Friday, November 8, 2024
spot_img

“2015’in En Yenilikçi İlk 10 Enerji Şirketi”-“The World’s Top 10 Most Innovative Companies of 2015 in Energy”

1. CREE
2. SOLARCITY
3. TREVI SYSTEMS
4. AIRLIGHT ENERGY
5. INERTECH
6. AZURI TECHNOLOGIES
7. AQUION ENERGY
8. 1366 TECHNOLOGIES
9. SIMPLY GRID
10. GLOBAL THERMOSTAT

Her yıl hazırladığı listelerle dikkat çeken Fast Company dergisi, geçtiğimiz ay 2015 yılının en yenilikçi enerji şirketlerini açıkladı. Listede yer alan şirketlerin çoğu yenilenebilir enerji alanında geliştirdiği ürünlerle dikkat çekiyor.*

1. Cree

1-logo-cree

Daha uzun ömürlü ve gezegenimizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan ampuller ürettiği için. Yalnızca iki yıl içerisinde, North Carolina merkezli bu firma dünyanın önde gelen ışıklandırma şirketlerine bileşenler tedarik eden bir imalatçıdan ABD’de tüketicilere yönelik LED ampullerinin en önde gelen markası haline geldi. Cree’nin gelişiminde, şirketin enerji verimli tasarımlarında şansını deneyerek risk alan ve bu tasarımları ülke çapındaki yapı malzemeleri mağazalarına sokan Home Depot’nun da payı var. Fakat bu başarının geri kalanı Cree’nin on yıldan fazla süre kullanılabilen kaliteli ve ileri teknoloji ürünü ampulleri üretebilme ve bunları bir zamanlar hayal bile edilemeyecek fiyatlarda satmadaki esrarengiz becerisinde görülüyor. ABD’de son dönemde, yalnızca 9.5 watt kullanan 60 watt eşdeğerindeki bir ampulün fiyatı 9.97 dolar. Bu sebeple, LED satışlarındaki tırmanış Cree ve Home Depot’nun başarı elde etmesinden çok daha fazlasını ifade ediyor. İnanılması zor derecede uzun ömürlü ve çok az elektrik harcayan bu ampulleri satın alan, uzun vadede para tasarrufu yapan ve karbon salımlarını azaltan tüketiciler de şüphesiz çok büyük kazançlar sağlıyor.

2. SolarCity

2-logo-solarcityGüneş enerjisini daha kolay bir seçenek hâline getirdiği için. Solar City, temiz enerjide yenilik ve başarının yalnızca üründen geçmediğini, aynı zamanda esnek bir iş modeliniz olması gerektiğini göstermeye devam ediyor. Kardeş olan kurucular Lyndon ve Peter Rive (şirketin başkanı ve bu iki kardeşin kuzeni olan Elon Musk tarafından desteklenerek) ABD’nin önde gelen güneş enerjisi hizmeti veren şirketini inşa ediyor. Siz panelleri sipariş ediyorsunuz; onlar finansmanı sağlayıp panelleri kuruyor. Solar City’nin sorunsuz işleyen bu yaklaşımı şirketin büyümesinin geçen sene içinde neden hızlandığının açık bir göstergesi. Şu anda 200.000’e yakın (içlerinde pek çok büyük firma ve askeri üssün de bulunduğu) müşterisi onların hizmetlerinden yararlanıyor. Şirket, 2014’te şirket güneş modülü imalatçısı Silevo’yu da bünyesine katarak New York Eyaleti’nin Buffalo kentinde muazzam bir üretim tesisi inşa ediyor. Tesis 2017 yılında faal hale geldiğinde ABD’denin en büyüğü olacak ve Solar City’ye güvenilir bir tedarikçi vermiş olmakla kalmayıp aynı zamanda maliyetleri düşürme ve dikey bütünleşme için yeni kabiliyetler de sağlamış olacak.

3. Trevi Systems

3-logo-Trevi-systems

Suyumuzu temizlemeye yarayan, az enerji tüketen bir sistem için. California’yı ve Güneybatı ABD’nin büyük bölümünü harap eden kuraklarla karşı karşıyayken tuzdan arındırma (desalinasyon) sistemleri (yani tuzlu sudan tuzun ayrılması ve elde edilen tatlı suyun belediye şebekesine veya tarla sulama sistemlerine yönlendirilmesini sağlayan tesisler) daha önce hiç bu kadar çekici gelmemişti. Peki, sorun nedir? Tuzdan arındırma işlemi enerji yoğun ve pahalı bir işlemdir; bu da büyük ölçüde, tuzlu suyu son derece yüksek basınçta filtrelere pompalayan ters osmoz teknolojilerine dayanmasından kaynaklanmaktadır. Trevi’nin geliştirdiği teknoloji daha farklı bir fikirden yararlanıyor: tuzları ayırmak için suyun doğal fiziki özelliklerinden faydalanan ve bu şekilde yüksek basınçlı süreçten kaçınabilen ileri osmoz yöntemi. Kısaca söylemek gerekirse, Trevi’nin bu yeni teknolojisi hem enerji hem de para tasarrufu sağlamayı amaçlıyor. Şirket, bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi kentinde ileri osmozla çalışan bir desalinasyon pilot tesisi inşaatına yardımcı olmak için bir düzineden fazla şirketin katıldığı ihaleyi de açık ara kazandı.

4. Airlight Energy

4-logo-airlight-energy

Güneşin gücünü artırdığı için. Geçen sene, İsviçre merkezli güneş enerjisi şirketi Airlight Energy, IBM’in teknolojilerini kullanarak “ayçiçeği” ismini verdiği, resmi olarak Yüksek Konsantrasyonlu Fotovoltaik Termal sistemler olarak bilinen sistemleri yerleştirmek için IBM’le bir anlaşmaya varmıştı. Üzerlerinde aynalar bulunan çanak antenlere benzeyen bu 10 metre (33 feet) boyundaki aygıtlar Güneş’in enerjisini 2000 katına kadar konsantre etmekte ve böylelikle pek çok evin ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretmekte. Ayrıca, bu sistemler suyu saflaştırmak veya bir eve ısıtma veya soğutma sağlamak amacıyla da yapılandırılabiliyor. Bu da bu teknolojiyi şebekeye bağlı olmayan kırsal hastaneler veya gelişmekte olan ekonomilerdeki yerleşimler için potansiyel olarak doğrudan kullanıma hazır bir çözüm haline getiriyor.

5. Inertech

5_logo_inertechVeri merkezi sıcaklıklarını ve enerji maliyetlerini düşük tuttuğu için. Veri merkezleri hiçbir zaman İnternet’in en cezbedici parçası olmamıştır: “Gözden uzak, gönülden uzak”. Ancak büyük sunucuların çalışmaya devam edebilmeleri için elektrik iştahı dinmeyen soğutma sistemlerine bel bağlanıyor; bu da onları dijital işletmelerin en enerji yoğun kısımlarından biri haline getiriyor. Bazı tahminlere göre, sunucular günümüzde dünyadaki elektriğin yaklaşık %2’sini tüketmektedir. Inertech, dünya çapındaki inşaat firması Skanska’yla birliktelik içinde, sunucu çiftliklerinin elektrik talebini önemli ölçüde azaltabilecek bir soğutma sistemi üretiyor. Firma geçen sene Britanya Kolumbiyası’nda Kanadalı telekom şirketi Telus’un bir veri merkezini bu sistemle donattı ve bu veri merkezi tipik bir veri merkezinin kullandığından yaklaşık %80 daha az elektrik harcıyor.

6. Azuri Technologies

6-logo-azuri

Şebekeyle bağı olmayanlara yardım etmek için Afrika güneşinden yararlandığı için. Güneş enerjisi potansiyeli dünyanın hiçbir yerinde, yüz milyonlarca insanın zayıf şebeke bağlantılarının olduğu ya da hiç elektriğinin olmadığı Afrika’dan daha parlak değil. Azuri’nin “Paygo” (öde-kullan) sistemi kırsal kesimlerde yaşayanların iki lamba ve bir cep telefonu için yeterli olacak elektriği üretebilecek bir güneş paneli için aylık küçük taksitler ödemesini mümkün kılıyor. Ama Azuri aynı zamanda daha fazla elektriğe giden bir yol da sunuyor. Bir panelin ödemesi tamamlandıktan sonra kullanıcılar ellerindeki sistemi olduğu haliyle muhafaza edebilir veya daha fazla lambayı, bir radyo veya televizyonu çalıştıracak daha büyük bir panele geçiş yapabiliyor. Bunun sonuçları çok önemli: Elektrik ve aydınlatmaya kolay erişim sağlanır, gazyağı (kerosen) almak için zaman veya para harcanmaz ve ev içinde tehlikeli bir duman ortaya çıkmaz.

7. Aquion Energy

7-logo-aquion_energy

Yağmurlu (veya rüzgârsız) günlere karşı enerji depolama için. Güneş veya rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının bir zaafı varsa o da aralıklı olarak kullanılabilmeleri: Güneş her zaman parlamaz, rüzgâr her zaman esmez. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden doğan bir batarya startup şirketi olan ve geride bıraktığımız yılın sonlarında ürünlerini teslim etmeye başlayan Aquion tuzlu su ve manganez kullanan yeni bir kimya uygulamasından yararlanıyor. Sonuç, temiz enerji mikro şebekeleri için ucuz, uzun süreli enerji depolamasıdır. Bu sayede, güneşli günlerde veya rüzgârlı gecelerde üretilen fazla enerji durgun üretimin olduğu dönemler için depolanabiliyor. Aquion bataryaları güzel görünmek için yapılmasa da (gözünüzün önüne büyük ve hantal görünümlü siyah kutular getirin) dayanıklıdır ve etkileyici bir depolama kapasitesine sahiptir. En iyisi de, toksik olmayan malzemeler kullanması böylece (lityum bazlı bataryaların aksine) aşırı ısınma sorunu yaşanmıyor.

8. 1366 Technologies

8-logo-1366

Panel maliyetlerini azaltarak güneş enerjisi potansiyelini artırdığı için. İsmini Dünya yüzeyinin bir metre karesine düşen ortalama güneş enerjisi miktarından alan Bedford, Massachusetts merkezli bu imalatçı, güneş PV panellerinin etkin (ve en maliyetli) bileşeni olan güneş levhası (solar wafer) üretiminde devrim yapmayı amaçlıyor. Şirketin CEO’su Frank van Mierlo devrimi, “Biz güneş enerjisini kömürden daha ucuz kılacak yeni bir süreç icat ediyoruz” diye açıklıyor. Geleneksel olarak güneş levhası üretiminin parçası olan zahmetli kesme, pürüzsüzleştirme ve cilalama süreçlerinden sakınarak levhaların tek aşamalı bir süreç ile üretilmesini sağlayan yeni üretim yöntemlerini kullanan 1366, nihayetinde PV levhalarının maliyetini %50 oranında azaltabileceğini düşünüyor. Şirket bu sene Bedford’daki demonstrasyon tesisinin ötesine geçip tam ölçekli bir üretim tesisinin temellerini atarak başarısını kanıtlamayı amaçlıyor.

9. Simply Grid

9-logo-simplygrid

Elektrik şebekelerini dışarıya taşıdığı için. Elbette seyyar faaliyet gösteren yemek kamyonları ve seyyar yemek araçlarının da enerjiye ihtiyacı var. Şebeke elektriği satıcıların genellikle kullandığı kirli, gürültülü gaz jeneratörlerinden daha iyi ve daha temiz. İşte bu noktada devreye Simply Grid giriyor. Simply Grid fişli elektrik pedestalleri üretmekte ve bunları kaldırımlara yerleştirerek gıda satıcılarının kullanımına sunmaktadır. Şu anda Manhattan’ın Union Meydanı’nda test edilen ve yakın zamanda tüm şehre yayılacak olan cihaz oldukça basit çalışıyor. Satıcı pedestalin yanına park edip priz kodunu içeren bir cep telefonu mesajı gönderiyor. Elektrik, bulut sistemi vasıtasıyla kullanılır hale gelirken Simply Grid kullanım süresi için satıcıya fatura kesiliyor. Bunun avantajlı tarafı satıcının buzdolabını, blenderini ve mutfak robotunu hem daha ucuza hem de daha temiz şekilde çalıştırabilmesi. Artık MOVE Systems’ın bir parçası olan şirket nihayetinde seyyar gıda sektöründen de öteye açılmayı amaçlıyor. Talep edildiğinde boşta çalışan teslimat kamyonları ve acil durum araçlarına elektrik sağlayarak hem kent havasını temizlemeyi hem de kentin gürültüsünü azaltmayı umuyor.

10. Global Thermostat

10-logo-global

Karbondioksiti havadan çıkararak küresel ısınmanın üzerine gittiği için. Enerjiyi yoğun kullandığımız hayat tarzımızın ağır bedelleri var: Elektriğimizin büyük kısmını üretmek için fosil yakıtlar yakıyoruz ve bu süreç her sene havaya milyarlarca ton karbondioksit salınmasına sebep oluyor. Bu CO2, atmosferin ısınmasına sebep olan etkenlerden biridir (2014’ün neden kayıtlardaki en sıcak yıl olduğu böyle açıklanabilir). Global Thermostat tam da bu noktada bir çözüm sunuyor: Havayı kimyasal bir temizleyici vasıtasıyla CO2 yakalayan cihazlarla filtrelemek. Daha sonrasında bu sera gazı yeraltının derinliklerinde depolanabilmekte ya da sınai süreçler, sentetik yakıtlar veya hatta su yosunu yetiştirmek için kullanılabilmektedir. Geçen yıl boyunca şirket geliştirdiği teknolojiyi California’daki Menlo Park’ta gösterme fırsatı buldu ve 2015 yılında bu cihazları almak isteyen müşterilerine teslimatlarını da gerçekleştirmeyi planlıyorlar.

*”Bu yazı Enerji Panorama dergisinin Şubat 2015 tarihli sayısı için özel hazırlanmış ve yayınlanmıştır. Yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Türkiye Enerji Vakfı’na aittir. Tekrar yayınlanması halinde kaynak gösterilerek bu sayfaya aktif bağlantı sağlanması zorunludur.”

Kaynak: Fastcompany.com- The World’s Top 10 Most Innovative Companies of 2015 in Energy

1. CREE
2. SOLARCITY
3. TREVI SYSTEMS
4. AIRLIGHT ENERGY
5. INERTECH
6. AZURI TECHNOLOGIES
7. AQUION ENERGY
8. 1366 TECHNOLOGIES
9. SIMPLY GRID
10. GLOBAL THERMOSTAT

1. CREE
For light bulbs that live longer and help our planet stay healthier. In just two years, the North Carolina-based manufacturer has moved from supplying components to many of the world’s leading lighting companies to becoming the foremost brand of consumer LED bulbs in the United States. Some of Cree’s growth is owed to Home Depot, which took a gamble on the company’s energy-efficient designs and pushed them into its nationwide network of hardware stores. But the rest is due to Cree’s uncanny ability to create quality, sophisticated bulbs that can last more than a decade and are sold at price points once deemed unthinkable (recently, $9.97 for a 60-watt-equivalent bulb that uses just 9.5 watts). That’s why escalating sales of LEDs mean more than just success for Cree and Home Depot. Consumers—who can now buy bulbs with epic lifespans that use little power, save them money in the long run, and reduce carbon emissions—win big, too.

2. SOLARCITY
For making solar an easier option. Solar City continues to demonstrate that innovation and success in clean energy isn’t only about product—it’s about having a limber business model, too. Sibling founders Lyndon and Peter Rive (backed by company chairman—and the brothers’ cousin—Elon Musk) are building the country’s premier solar services company. You order the panels; they finance and install them. The no-fuss approach explains why Solar City’s growth has only accelerated in the past year, with nearly 200,000 customers (including a slew of large companies and military bases) now tapping their service. In 2014, the company acquired solar module maker Silevo, and is building an enormous production facility in Buffalo, New York. When the plant comes online in 2017, it will be the largest in the U.S., giving Solar City not only a reliable supplier, but new capabilities for cost reductions and vertical integration.

3. TREVI SYSTEMS
For a low-energy way to clean our water. With droughts wracking California and much of the American southwest, desalination systems—plants that separate brine from brackish water and direct the resulting freshwater into municipal pipes or to farm irrigation—have never had more appeal. The big problem? Desalination is energy-intensive and expensive, in large part because it relies on reverse-osmosis technologies that pump salty water through filters at extremely high pressure. Trevi’s technology utilizes a different idea: forward osmosis, which capitalizes on the natural physical properties of water to separate out the salts, and thus eschews the high-pressure process. In short, Trevi’s novel technology aims to save energy and money, and explains why the company beat out more than a dozen others this year for a contract to help build a forward-osmosis desalination pilot plant in Abu Dhabi, U.A.E.

4. AIRLIGHT ENERGY
For amplifying the sun. Last year, the Swiss-based solar company Airlight Energy struck an agreement with IBM to utilize Big Blue’s technologies and begin deploying what they call “sunflowers”—or what are officially known as High Concentration Photovoltaic Thermal systems. Resembling mirrored satellite dishes, the 33-foot tall devices concentrate the sun’s energy by 2,000 times and thereby generate enough electricity to power several homes. Importantly, the systems can also be configured to purify water and provide heat or cooling to a home, making the technology a potential “drop-in” solution to off-grid locations like rural hospitals or settlements in emerging economies.

5. INERTECH
For keeping data-center temperatures, and energy costs, low. Data centers have never been the sexiest part of the Internet—out of sight, out of mind. Yet big servers rely on power-hungry cooling systems to keep them humming, which makes them among the most energy-intensive aspects of the digital business. By some estimates, servers now consume about 2% of global electricity. Inertech, in conjunction with the global construction firm Skanska, has a cooling system that may significantly reduce the power demands of server farms. Last year in British Columbia, the firm outfitted a data center for the Canadian telecom company Telus that uses about 80 percent less electricity than a typical data center.

6. AZURI TECHNOLOGIES
For harnessing the African sun to help those off the grid. Nowhere is the potential of solar power brighter than in Africa, where hundreds of millions of people have poor grid connections—or no electricity at all. Azuri’s “Paygo” system allows rural residents to pay small monthly installments for a solar panel that can generate enough electricity for two lights and a mobile phone. But Azuri also offers a path to more power, too. Once a panel is paid off, users can either keep the system or upgrade to a larger one that can sustain more lights, a radio, or television. The implications could be significant: Easy access to electricity and light, no time or money wasted to buy kerosene fuel, and no dangerous indoor fumes.

7. AQUION ENERGY
For storing up energy for a rainy (or windless) day. One weakness of renewable power sources like solar and wind are their intermittency—the sun doesn’t always shine, and the wind doesn’t always blow. Acquion, a battery startup hatched out of Carnegie Mellon that began shipping its product late last year, taps a novel chemistry that utilizes saltwater and manganese. The result is cheap, long-lasting power storage for clean-energy microgrids, so that surplus energy generated during sunny days, or during windy nights, can be stored for periods of slack production. Acquion’s batteries aren’t pretty—picture big, bulky, black boxes—but they’re durable and have demonstrated an impressive storage capacity. Best of all, they use nontoxic materials and (unlike Lithium-based batteries) won’t overheat.

8. 1366 TECHNOLOGIES
For boosting the potential of solar energy by reducing the cost of its panels. The Bedford, Massachusetts, manufacturer—its name derives from the amount of solar energy that on average hits a square meter of the earth’s surface—is attempting to revolutionize the production of solar wafers, the active component (and main expense) in solar PV panels. “We are inventing a new process,” asserts CEO Frank van Mierlo, “that will make solar cheaper than coal.” By using novel production methods that fabricate the wafers through a one-step process—and avoid the laborious sawing, grinding, and polishing that characterizes their typical production—1366 believes it can ultimately reduce the costs of PV wafers by as much 50%. This year the company intends to prove its mettle, as it moves beyond a demonstration plant in Bedford and breaks ground for a full-scale manufacturing plant.

9. SIMPLY GRID
For taking the electricity grid outdoors. Hot trucks and food carts need power too—and grid power is better (and cleaner) than the dirty, noisy gas generators that vendors tend to rely upon. Enter Simply Grid, which builds plug-in power pedestals and makes them available to food vendors at sidewalk locations. Currently being tested in Manhattan’s Union Square, and soon to be rolled out around the city, the device seems simple. A vendor pulls up to a pedestal; he or she sends a text message that includes the outlet code; the electricity is turned on via the cloud; and Simply Grid bills the vendor for their usage time. The upside is that a vendor can run a fridge, blender, and food processor cheaper as well as cleaner. The company, now part of MOVE Systems, ultimately intends to go beyond the mobile-food scene. By providing on-demand power to idling delivery trucks and emergency vehicles, it hopes to clean up—and quiet down—the urban atmosphere.

10. GLOBAL THERMOSTAT
For addressing global warming by grabbing carbon dioxide out of the air. Our energy-intensive western lifestyle comes with a hefty price: To generate most of our electricity we burn fossil fuels, a process that pumps billions of tons of carbon dioxide into the air every year. That CO2, in turn, helps warm the atmosphere (and explains why 2014 was the hottest year on record). Global Thermostat has a fix: filter air through devices that capture the CO2 with a chemical scrubber. The greenhouse gas can then either be stored deep underground or be used for industrial processes, synthetic fuels—even for growing algae. For the past year, the company has been demonstrating its technology in Menlo Park, California, but in 2015 it intends to begin shipping devices to paying clients.

Source: Fastcompany

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler