Çevre örgütlerinin de zararlarına dikkat çektiği enerjide kömür ve diğer fosil yakıtların tüketimi hızla artan Türkiye’de, yenilenebilir enerji tüketiminde ise 2014 yılında büyük gerileme yaşandı.
BP Dünya Enerji İstatistikleri Raporu verilerine göre, Türkiye’deki kömür üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15.9 artarak 17.8 milyon tona çıktı. Aynı dönemler itibarıyla kömür tüketimi de yüzde 13.6 artarak 35.9 milyon tona çıktı. Türkiye, kömür tüketimini karşılamak için yaklaşık olarak ürettiği kadar da kömür ithalatı yaptı.
Türkiye’de, diğer önemli fosil yatıklarından doğalgazın tüketimi de 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6.5 artarak 48.6 milyar metreküpe çıkarak, 50 milyar metreküpe yaklaştı. Türkiye’nin petrol tüketimi de 2014’te bir önceki yıla göre yüzde 0.5 artarak günlük 724 bin varil olarak gerçekleşti.
Türkiye’deki hidroelektrik enerji üretimi kurak koşulların da etkisiyle bir önceki yıla göre 2014’te yüzde 32 azalarak 9.1 milyon ton petrol karşılığı olarak gerçekleşti.
Yenilenebilir enerji kullanımında büyük düşüş
BP raporundaki verilere göre, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarındaki tüketim ise, 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 21.7 azalarak 2.8 milyon ton petrol karşılığı düzeyine geriledi.
Türkiye’deki büyük gerilemeye karşılık, yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji tüketimi, gerek enerji üretiminde, gerekse de taşımacılıktaki artışını sürdürerek, toplam küresel enerji tüketiminin yüzde 3.0’ü gibi rekor düzeye ulaştı. Yenilenebilir enerjinin toplam küresel enerji tüketimindeki payı 120 yıl önce yalnızca yüzde 0.9 düzeyindeydi. Elektrik üretiminde kullanılan yenilenebilir enerji yüzde 12.0 artarken yenilenebilir enerji kaynakları da küresel enerji üretiminin yüzde 6.0’ına ulaşarak rekor kırdı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarında en yüksek yıllık artış, ardı ardına beşinci defa Çin tarafından gerçekleştirildi; geçen yılki yüzde 15.1’lik büyüme, 10 yıllık ortalamanın üçte biri oldu.
Kaynak: Doğan Haber Ajansı