1.2 C
Ankara
Tuesday, December 17, 2024
spot_img

Türkiye küresel iklim anlaşmasına yönelik hazırlıklarını açıkladı-Turkey’s preparations for a global climate agreement announced

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ev sahipliğinde, “İklim  Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu” toplandı.

Toplantının gündeminde, bu yıl sonunda Paris’te gerçekleştirilecek BM İklim Konferansında kabul edilmesi planlanan ve 2020 yılı sonrasında geçerli olacak küresel iklim anlaşmasına yönelik Türkiye’nin hazırlıkları yer aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada, “Ülkemiz 2020 sonrasına ilişkin yeni anlaşmanın şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olması halinde kendi kabiliyetleri doğrultusunda sürece katkı sağlamaya niyetlidir.” dedi. Yeni sürece yönelik hazırlıklar çerçevesinde Türkiye’nin müzakerelerde daha etkin ve verimli sonuçlar elde edebilmesi için ortak bir kararla Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın Başmüzakereci olarak görevlendirildiğini belirten Müsteşar Öztürk, “Bu sürecin kamu, özel sektör kuruluşları, akademik çevreleri ve sivil toplum kuruluşları ile eşgüdümlü ve uyumlu bir şekilde yürütülmesi amaçlanmaktadır.” diye konuştu. Küresel bir sorun olan iklim değişikliğinin geri dönülemez sonuçlarını önlemek ve bununla mücadele etmek için ülkelerin işbirliğinin önemli olduğuna dikkati çeken Müsteşar Öztürk, KYOTO Protokolü’nün uygulanmasında bugüne kadar işbirliğinin sağlanamadığını vurguladı.

“Türkiye’de çalışmalar başladı”

Müsteşar Öztürk, 2015 yılının iklim değişikliğiyle mücadelenin kritik bir öneme sahip olduğuna işaret etti. Müsteşar Öztürk, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çatısı altında bulunan ülkelerin, KYOTO Protokolü yerine yeni bir iklim anlaşması kabul etmenin eşiğine geldiğini söyledi. Müsteşar Mustafa Öztürk, bu yıl sonunda Paris’te düzenlenecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21. Taraflar Konferansı’nda 2020 sonrasında yürürlüğe girecek yeni anlaşma metninin tamamlanmasının planlandığını belirtti. Anlaşmanın KYOTO Protokolünden farkının, belli ülkelerin dışındaki tüm taraf ülkelerden destek beklenmesi olduğunu ifade eden Müsteşar Öztürk, tüm ülkelerin Ekim ayına kadar katkı sunacağını kaydetti. Öztürk, bu kapsamda Türkiye’de de çalışmaların başladığını, Bakanlıklarınca yürütülen sera gazı emisyonları projeksiyonlarının belli bir aşamaya getirildiğini ve kurulda sunulacağını dile getirdi.

Kaynak: Foreks

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler