-5.4 C
Ankara
Thursday, January 2, 2025
spot_img

“Türkiye, İran’dan 487 dolara gaz alıyor”-“Turkey gets gas from Iran to 487 dollars”

Türkiye’nin bin metreküp doğalgaz için İran’a 487 dolar gibi rekor bir para ödediği açıklandı.

Zaman muhabiri İsmail Altunsoy’un ulaştığı belgelere göre, Türkiye bin metreküp doğalgaz için İran’a 487 dolar gibi rekor seviyede para ödüyor. Aynı miktar gaz için Ruslara ise 418 dolar ödeme yapılıyor. BOTAŞ, anlaşmalardaki ‘al ya da öde’ şartı yüzünden ucuz Azeri gazı yerine İran ve Rusya’yı tercih ediyor.

Pahalı İran doğalgazı ve anlaşmadaki ‘al ya da öde’ maddesi bir taraftan Rusların 2015 yılı için alınacak indirimi olumsuz etkilerken diğer yandan ucuz Azeri doğalgazının alınmasını da engelliyor. Uzmanlara göre, İran’dan çok pahalı doğalgaz alınması Ruslarla yapılacak indirim görüşmelerinde BOTAŞ’ın elini zayıflatıyor. Ucuz gaz için Türkiye, halen tahkim süreci devam eden İran gazının fiyatında ciddi indirim almayı başarmalı. Ve BOTAŞ, elindeki güçlü dokümanlarla Rus Gazprom’la masaya oturmalı. Aksi halde, Türkiye pahalı doğalgaz almaya devam edecek.

Türkiye adına kamu şirketi Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Rusya, İran ve Azerbaycan’dan boru hatlarıyla doğalgaz ithal ediyor. Türkiye’nin halen Ruslarla (Batı ve Karadeniz hatları) yıllık 20 milyar metreküp, İran’la 9,6 milyar metreküp ve Azerbaycan ile de 6 milyar metreküp doğalgaz alım anlaşması bulunuyor. Ayrıca özel şirketlerin elinde de Rusya’dan yıllık 10 milyar metreküplük doğalgaz kontratı var. Ruslar doğalgazı 2 ayrı boru hattı üzerinden Türkiye’ye veriyor. İran ve Azeri doğalgazını taşıyan iki ayrı boru hattı ise Türkiye topraklarında birleştiğinden zaman zaman kapasite yetersizliği nedeniyle hatta taşıma sorunu yaşanıyor.

Haberin devamı için:

http://www.zaman.com.tr/ekonomi_iste-iran-ve-rusyadan-alinan-dogalgaz-icin-odenen-fahis-fiyatin-belgesi_2263268.html

Kaynak: Zaman

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler