10.1 C
Ankara
Friday, November 8, 2024
spot_img

Hamitabat’ın verimliliği %62’ye çıkacak -Efficiency of Hamitabat will increase to 62%

Türkiye’nin ilk doğal gaz kombine çevrim santrali olan Lüleburgaz’daki Hamitabat Santrali’ni 1 Ağustos 2013 tarihinde devralan Limak Yatırım, yapacağı yeni santral yatırımıyla enerji verimliliğini %62 seviyesine çıkarmayı hedefliyor.

Limak Yatırım ile InfraMed Infrastructure arasında, fonun projeye %25 oranında ortak olması konusunda anlaşma sağlandı. Söz konusu ortaklık Rekabet Kurulu ve EPDK onayının alınması ile geçerlilik kazanacak. InfraMed, Limakport İskenderun’dan sonra enerji alanında da Limak Yatırım ile ortak oluyor. Avrupa’nın önde gelen kurumsal yatırımcılarının oluşturduğu altyapı fonu, Türkiye’de enerji alanındaki ilk ortaklığını Limak Yatırım’la yapıyor. Türkiye’nin ilk doğal gaz kombine çevrim santrali olan 1.156 MW kapasiteli Hamitabat’ı geçen yıl portföylerine kattıklarını belirten Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, tesisi 520 milyon Euro yatırımla dünyanın en verimli santrallerinden biri haline getireceklerini söyledi. Yapılacak yatırım ile santralin verimliliğinin mevcut % 38 seviyesinden % 62’ye çıkartılacağını belirten Özdemir, yeni yatırım çalışmaları Türkiye’nin büyüyen elektrik talebini karşılamaya önemli bir katkı sağlarken, cari açığın azaltılması açısından da yararlı olacaktır dedi. InfraMed CEO’su Frederic Ottavy, Limak Yatırım ile LimakPort İskenderun’da gerçekleştirilen ortaklığı, enerji sektörüne de taşımaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Ottavy, InfraMed’in uzun vadeli bir bakış açısıyla, finansal ve ekonomik gelişmeyi hedefleyerek Türkiye’deki yatırımlarını çeşitlendirdiğini belirtti. InfraMed Direktörü Marian Bocek ise, Hamitabat yeni santral yatırımının Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamak açısından büyük önem taşıdığını belirterek bu yatırımla Türkiye, doğal gaz santralleri konusunda bölgesindeki standartları belirleyecek dedi. Limak Yatırım, mevcut projelerinin geliştirilmesinin yanı sıra gelecek beş yıl içinde yeni projeler ve satın almalar yoluyla, enerji üretimindeki portföyünü iki katına çıkararak, kurulu gücünü 4.000 MW’a ulaştırmayı hedefliyor. Avrupa Yatırım Bankası, İtalyan Cassa Depositi e Prestiti, Fransız Caisse des Depots et Consignation, Caisse de Depot et de Gestion ve EFG Hermes tarafından 2010 yılında kurulan, 385 milyon Euro büyüklüğündeki alt yapı fonu InfraMed, Akdeniz bölgesindeki projelerin finansmanına odaklanıyor.

Kaynak: Montel-Foreks

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler