Avrupa İklim Vakfı’nın mali desteği ile WWF Türkiye için hazırlanan “Türkiye’nin Değişen Elektrik Piyasaları Raporu”, Bloomberg tarafından 18 Kasım’da yayınlandı.
Türkiye enerji piyasalarının değişim sürecine değinerek açılışını yapan rapor, son on yılda elektrik talebinin %70 oranında arttığını ve bu eğilimin gittikçe devam etmesinin beklendiklerini belirterek açıklamalarını şöyle sürdürüyor:
“Hükümet bir yandan ekonomik ve çevresel etkileri asgari düzeye indirirken, diğer yandan kısa ve uzun vadede elektrik talebini nasıl karşılayacağına dair kritik kararlar vermek durumunda kalıyor. Hükümetin enerji konusundaki planları iki hedef üzerine inşa ediliyor: artan elektrik enerjisi talebini karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak. Her iki hedefe de ulaşılması, ülkedeki ekonomik büyümeyi doğal gaz ithalatına bağımlılığı artırmadan sürdürebilmek için kritik öneme sahip. Mevcut planlar, toplam elektrik tüketiminde güçlü bir artışla beraber yerli kömür kaynaklarının elektrik üretimindeki payının artırılmasını, yenilenebilir enerji kurulu gücünde mütevazı bir artışı, doğal gaz ithalatına olan bağımlılığın ise azaltılmasını amaçlıyor. Bloomberg New Energy Finance bu analiz kapsamında resmi planlar ve olası etkilerini değerlendirmiş, Türkiye’nin elektrik sisteminin geleceğini bu planlardan bağımsız iki senaryo çerçevesinde masaya yatırmıştır. Her iki senaryo da, benzer şartlardaki ülkelerde gözlemlendiği üzere, gelir oranı arttıkça elektrik talebindeki artışın yavaşlayacağını öngörmektedir. İkinci senaryo çerçevesinde, fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynakları ağırlıklı politika ve hedeflerle Türkiye’nin artan elektrik talebini karşılama ve enerjide dışa bağımlılığı azaltma amaçlarının gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği sorusuna cevap aranmıştır”.