5.1 C
Ankara
Sunday, January 5, 2025
spot_img

Dünyanın Geleceği Yeşil Ve Dijital Dönüşümde

KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerine katkıda bulunma hedefiyle TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası tarafından düzenlenen Dijital Anadolu Projesi’nin canlı yayın etkinliğinde “Yeşil Mutabakat ve Dijitalleşmenin Sürdürülebilirliğe Etkisi” ele alındı. Katılımcılar, yeşil dönüşüm sürecinin KOBİ’lere sağlayacağı faydalara, sürdürülebilir bir gelecek için kaynakların verimli kullanımına ve sorunların çözümü için ortak akıl ile hareket edilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

21 Haziran 2022 / İstanbul – Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,8’ini oluşturan KOBİ’lerin işlerini geleceğe taşıyabilmelerine destek olma hedefiyle Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İş Bankası iş birliği ile hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi’nin bu yılki üçüncü canlı yayın etkinliği, “Yeşil Mutabakat ve Dijitalleşmenin Sürdürülebilirliğe Etkisi” temasıyla düzenlendi. Moderatörlüğünü Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu’nun üstlendiği etkinliğe TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşil Dönüşüm Komisyon Başkanı Onur Ünlü, Sütaş Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serpil Veral ve Türkiye İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Vedat Karahanoğlu katılım gösterdi.

Onur Ünlü: KOBİ’ler yeşil dönüşümde risklere değil fırsatlara odaklanmalı

Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) sürecinin KOBİ’ler için barındırdığı avantajlara dikkat çeken TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşil Dönüşüm Komisyonu Başkanı Onur Ünlü, “KOBİ’ler bu dönüşümü, özellikle karbon vergisi nedeniyle bir risk olarak görmenin ötesine geçirip fırsatlara odaklanmalı. Çünkü AYM; daha az girdi ile daha çok üretim yapılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, yeni pazarlara erişim, mevcut pazarları büyütme ve eko-inovasyon gibi pek çok avantaj sağlayacak” diye konuştu. AYM’ye uyum stratejilerine her üç işletmeden birinin hazır olmadığını, yarısının ise kısmen hazır olduğunu hatırlatan Ünlü şöyle devam etti; “TÜRKONFED’in ‘Dijital-Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm’ eksenli 3D vizyonunun bir parçası olan yeşil dönüşüme KOBİ’lerimizin adaptasyonunu sağlamak ve bu sayede rekabetçilik düzeylerini artırmak üzere Anadolu’nun farklı şehirlerinde ‘İş Dünyası İçin Yeşil Dönüşüm’ etkinlikleri düzenliyoruz. Ülkemizde yeşil ve dijital dönüşüme uzanan yeni bir ekosistemin oluşmasına katkı sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Serpil Veral: “Sürdürülebilirliğe adım atmazsak dünya kendi yok oluşunu dizayn edecek”

Günümüz itibarıyla dünyanın en önemli iki konusunun dijitalleşme ve yeşil dönüşüm olduğunu söyleyen Sütaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serpil Veral, “Sürdürülebilir bir geleceğe dönüş için bu konularda adım atmadığımız takdirde dünya kendi yok oluşunu dizayn edecek. Biz Sütaş olarak, Çiftlikten Sofralara entegre iş modelimizle yeşil dönüşümün gerçekleşmesine katkı sunmaya gayret ediyoruz. Bitkisel üretimden başlayarak gübre ve enerji üretimine kadar uzanan ve kullandığı doğal kaynakları geri dönüştürmeyi esas alan iş modelimiz; çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla özgün bir sürdürülebilirlik modeli oluşturuyor. Bu model ile gıda zincirinin bütününde sürdürülebilirliğin sağlanmasını öngören “Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat–Çiftlikten Çatala” stratejisinin Türkiye’deki (en güçlü) örneğini oluşturuyoruz” dedi. Yeşil dönüşüm alanında yapılan yatırımların maliyet gibi görülebildiğini ancak sağlanan asıl geri dönüşün verimlilik olduğunu belirten Veral şunları söyledi; “Dünya insanı, ülke insanı olarak bizim en büyük sorumluluğumuz kaynaklarımızı verimli kullanmak. Bize emanet edilen topraklarımıza, hayvanlarımıza ne kadar iyi bakarsak o kadar fazla verim alırız. Kısacası mevcut kaynaklarımızla her konuda maksimum verim elde edebilmeye odaklanmalıyız. İşlerimizi bilimsel yöntemleri kullanarak yaptığımız takdirde kaynak yetersizliğinin önüne büyük ölçüde geçebilir, kısa vadeli projeler yerine sürdürülebilir stratejileri hayata geçirebiliriz.”

Vedat Karahanoğlu: “İklim değişikliğini bilgi birikimi ve ortak akıl ile çözebiliriz”

Dijitalleşmeyi sürdürülebilir kılmanın çevreye olan katkıyı uzun vadeye taşıyacağını ifade eden Türkiye İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Vedat Karahanoğlu, “Dijitalleşmeyi sürdürülebilirliğin önemli ve ayrılmaz bir parçası şeklinde görmemiz gerekiyor. Öte yandan sektörler hala büyük ölçüde analog yapılara bağımlı durumda. Global karbon emisyonlarının ciddi bölümünün ulaşım sektöründen, endüstriyel süreçlerden ve binalardan kaynaklandığını biliyoruz. Bu yapılarda dijital sistemlerin etkinliğinin artması, çevresel sürdürülebilirlik açısından dünyamıza değer katacaktır” açıklamasında bulundu. Karahanoğlu sözlerini şöyle tamamladı, “Yeşil dönüşüm ile önlemeye çalıştığımız iklim değişikliğini; dijitalleşme ile ulaştığımız bilgi birikimi, Paris İklim Anlaşması’nda ortaya konan iş birliği iradesi ve ortak akıl ile çözebileceğimizi düşünüyorum. İş Bankası olarak gerek kurum içi faaliyetlerimiz gerekse de çevreci finansman ürünlerimizle bu konunun çözümü için çok daha fazlasını yapmak konusunda sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz.”

27 bin kişi dijital liderler ile buluştu

2018 yılında başlayan Dijital Anadolu Projesi ilk iki yılında dokuz ilde üç bin KOBİ ile buluştu. Devamındaki iki yılda pandemi nedeniyle çevrim içi ortamda devam eden etkinlikleri ise 21 bin kişi takip etti. Bu yılki iki etkinlik ile de üç bin kişiye ulaşıldı. Böylece bu zamana kadar toplam 27 bin kişiye ulaşan Dijital Anadolu Projesi hem sürdürülebilir dijital dönüşüm konusunda KOBİ’lerin bakış açısının gelişmesine hem de doğru araç ve uygulamalar ile donanmaları sürecine destek oluyor. Dijital dönüşümü bütünsel bir yaklaşımla ele alan proje, yeni döneminde de dijital liderler ile KOBİ’leri buluşturmaya devam edecek.

DDM’den işletmelere ücretsiz dijitalleşme karnesi ve yol haritası

Dijital Anadolu Projesi’nin yanı sıra, TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası iş birliği, BANDWITT çözüm ortaklığında Türkiye’nin 23 şehrinden 125 firmaya dijitalleşme hizmetini ücretsiz olarak sunan Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (DDM) web sitesi www.ddm.org.tr üzerinden sisteme kaydolan KOBİ’lere, ücretsiz olarak dijitalleşme karnesi ve yol haritası sunulmasına yeni dönemde de devam ediliyor.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler