3.5 C
Ankara
Wednesday, November 20, 2024
spot_img

MÜSİAD, enerji sektörüne yön verecek strateji planını açıkladı

MÜSİAD Uluslarararası Enerji Zirvesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla MÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD’ın Enerji Stratejisini açıkladı. Başkan Asmalı, bağımsız ve milli enerjinin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, “Türkiye, dünyada eşi benzeri olmayan jeopolitik konumu ve uygulanan yeni enerji politikalarıyla önemli bir enerji merkezi olma yolunda ilerliyor” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Uluslararası Enerji Zirvesi düzenledi. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ev sahipliğinde MÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleştirilen programda Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, OECD Türkiye Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Başkanı Francesco La Camera değerlendirmelerde bulundu. Etkinlikte MÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Cihad Terizoğlu moderatörlüğünde, Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Petrol ve Gaz Direktörü Doç. Dr. Sohbet Karbuz, Nükleer Düzenleme Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Oğuz Can, MÜSİAD 4. Dönem Genel Başkanı ve Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Ömer Cihad Vardan katılımıyla, “Yeni Enerji Politikaları: 2023-2053” paneli düzenlendi. Gelecek dönem enerji politikalarının konuşulduğu panel sonrası, Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Bülent Şen’in moderatörlüğünde, MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş, Eksim Holding Genel Müdürü Sabahattin Er ve OECD Daimi Temsilciliği Enerji Müşaviri Barış Şanlı’nın katılımıyla “Başarılı Enerji Dönüşümü için Yatırımlar” paneli gerçekleştirildi.

MÜSİAD, enerji stratejisiyle 3 temel prensip belirledi

MÜSİAD Uluslararası Enerji Zirvesinde “MÜSİAD Enerji Stratejisi”ni katılımcılarla paylaşan Genel Başkan Mahmut Asmalı, enerjide bağımsızlığın yerli ve milli enerji kaynaklarının geliştirilmesiyle mümkün olduğunu işaret etti. Başkan Asmalı, MÜSİAD Enerji Stratejisi kapsamınıda 3 temel prensip belirlendiğini ifade ederek; bu kapsamda yerli, verimli ve teknoloji odaklı enerji üretim ve tüketimi, Türkiye’nin enerji sanayisinin inşa edilmesi ve enerjide bağımsız, güvenilir kuşak yol Türkiye perspektifi planlandığını söyledi.

Başkan Asmalı değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“İktisadi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan MÜSİAD, Enerji ve Çevre Sektör Kurulu ile birlikte geleneksel enerji kaynaklarının kullanımını azaltmayı, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını yaygınlaştırmayı, bu sayede enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor. MÜSİAD Vizyoner21 Zirvesi’nde ise özellikle ‘İklimi Fark Et’ mottosu ile iş dünyasını iklim kriziyle topyekûn bir mücadeleye davet ettik. Yayınladığımız 10 maddelik İklim Manifestosu’nun sürdürülebilir yenilenebilir enerji, yeşil yakıt projeksiyonu, döngüsel ekonomi, enerjinin dijitalleşmesi, sıfır enerji üretimi gibi konularda farklı bir bilinç oluşturacağına inanıyoruz. Hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız hem bu alanda farklı projeler geliştiren sivil toplum kuruluşlarımız hem de enerji odaklı şirketlerimizle iş birliği ve büyük bir sinerji içerisinde çalışıyoruz. Türkiye, dünyada eşi benzeri olmayan jeopolitik konumu ve uygulanan yeni enerji politikalarıyla önemli bir enerji merkezi olma yolunda ilerliyor.”

MÜSİAD’dan enerjide dinamikleri değiştirecek “strateji planı”

MÜSİAD olarak enerji alanında belirlenen temel prensipler çerçevesinde 11 maddelik bir strateji planı hazırlandığını belirten MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, hazırlanan yeni yol haritası ile gelecek dönem enerji politikalarının şekillenmesinde rehber bir vizyon enerji dinamiklerine dokunmayı hedeflediklerini söyledi.

BAŞKAN ASMALI, MÜSİAD STRATEJİ PLANI MADDELERİNİ ŞÖYLE SIRALADI:

1-ELEKTRİK ÜRETİMİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYI 2050 YILINA KADAR YÜZDE 75’E, DÜNYA YENİLENEBİLİR ENERJİ PASTASINDAKİ PAYIMIZ İSE YÜZDE 3’E ÇIKARTILMALIDIR. BİREYSEL YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ BÜROKRASİSİ İSE SIFIRLANMALIDIR.

2-ENERJİ VERİMLİLİĞİ YERLİ VE MİLLİ ENERJİ KAYNAĞIDIR. 10-20-40 MODELİ İLE, GELECEK 10 YILDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YATIRIMINA 20 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN SAĞLANARAK, ENERJİ VERİMLİLİĞİ İLE İTHAL ENERJİDE 40 MİLYAR DOLAR AZALTIM HEDEFİ KOYULARAK MİLLİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ İLAN EDİLMELİDİR.

3-PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA FAALİYETLERİNİ TÜM GÜCÜMÜZLE DESTEKLERKEN, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HEDEFLERİ KAPSAMINDA DOĞALGAZ VE NÜKLEER ENERJİNİN YEŞİL YAKIT STATÜSÜNE ALINMASINI TEKLİF EDİYORUZ. BU KAPSAMDA YENİLENEBİLİR VE DÜŞÜK KARBONLU GAZLARIN ÜRETİMİNE AĞIRLIK VERİLMELİ VE YERLİ TEKNOLOJİLERİN GELİŞTİRİLMESİ TEŞVİK EDİLMELİDİR.

4-SERA GAZI EMİSYONU HEDEFLERİMİZE ULAŞMAK VE ENERJİDE BAĞIMSIZLIĞIMIZI ARTIRMAK İÇİN NÜKLEER ENERJİNİN, TOPLAM ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ PAYININ, 20 YILDA YÜZDE 20’YE ÇIKARTILMASINI TALEP ETMEKTEYİZ.

5-YERLİ VE MİLLİ ENERJİ POLİTİKAMIZA DESTEK OLACAK ŞEKİLDE BİR ENERJİ SANAYİSİ STRATEJİSİ OLUŞTURULMASINI TALEP EDİYORUZ. KAMU, ÜNİVERSİTE VE SANAYİ İŞ BİRLİĞİ İLE YERLİ ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GELİŞTİRİLMESİNE AĞIRLIK VERİLMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ. TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİ EKİPMAN ÜRETİMİNDE TEMİZ ENERJİ HEDEFİ KOYAN AB’NİN BİR NUMARALI TEDARİKÇİSİ OLABİLİR. MÜSİAD, ÜYELERİ İLE BU HAMLEDE GÖREV ALMAYA TALİPTİR. BU KAPSAMDA MÜSİAD ÜYELERİ İLE FOTOVOLTAİK PANEL ÜRETİMİNDE YATIRIM KARARI ALINDIĞINI DA GURURLA BELİRTMEK İSTİYORUM.

6-TÜRKİYE’DE 20 YILDA 5 MİLYAR DOLAR/YIL İHRACAT YAPILABİLECEK MİLLİ HİDROJEN HAMLESİ BAŞLATILARAK, YERLİ VE YABANCI SERMAYE İÇİN TÜRKİYE’DE YATIRIMA UYGUN ORTAM OLUŞTURULMASINI TALEP EDİYORUZ.

7-ÜÇ KITANIN MERKEZİNDEKİ TÜRKİYE’NİN; TOPRAKLARINDAN GEÇEN PETROL VE GAZ HATLARINI ARTIRARAK, ‘DÜNYANIN ENERJİ KUŞAK YOLU TÜRKİYE’ SLOGANIYLA HEM ENERJİDE ARTAN TALEBİ GARANTİ ALTINA ALMASI HEM DE İSTİKRARLI ENERJİ TEDARİKÇİSİ KONUMUNU GÜÇLENDİRMESİ İLE İLGİLİ İRADENİN DEVAMINI BEKLİYORUZ.

8-ENERJİ; TÜRKİYE İÇİN GİDER DEĞİL, GELİR KALEMİNE DÖNÜŞEBİLİR. BU DÖNÜŞÜM İÇİN GENÇ, NİTELİKLİ İSTİHDAM GÜCÜ GEREKMEKTEDİR. YAPILACAK ÇALIŞMALAR İLE TÜRKİYE 10 YILDA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNE 200 BİN YENİ İSTİHDAM SAĞLAYACAK ENERJİ İSTİHDAMI HAMLESİNİ BAŞLATMALIDIR.

9-MEVCUT BİNA STOKUNDA DÖNÜŞÜM VE FİNANSMANLI YERLİ ÜRETİM YALITIM SEFERBERLİĞİ İLE YILDA 7 MİLYAR DOLAR ENERJİ TASARRUFUNA 10 YILDA ULAŞACAK MEVZUAT ALTYAPISININ OLUŞTURULMASINI TALEP EDİYORUZ. BU POLİTİKA İLE ENERJİ TASARRUFU, YERLİ ÜRETİM, EKONOMİK CANLANMA VE İSTİHDAM SAĞLANACAKTIR. BU AYNI ZAMANDA ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTAN ÖNEMLİ ETKENDİR.

10-YERLİ OTOMOBİLİMİZ TOGG İLE BİRLİKTE ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN GEREKLİ ENERJİYİ, DAĞITIK ENERJİ İLE YENİLENEBİLİR ENERJİDEN SAĞLAYACAK ÇALIŞMALAR YAPILMALIDIR. BU KAPSAMDA DEPOLAMA TEKNOLOJİLERİ İÇİN TEŞVİK VE DESTEKLERİN ARTIRILMASI BU DÖNÜŞÜM İÇİN ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR.

11-ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ İÇİN EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ OLAN KRİTİK MİNERALLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TEMİNİ VE GÜVENLİĞİ, DÖNÜŞÜM İÇİN BAŞLICA MADDELERİMİZDEN BİRİDİR.

Enerjide kendi kendine yetebilen ülke: Türkiye

MÜSİAD Uluslararası Enerji Zirvesi programında konuşan MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş, belirlenen plan çerçevesinde enerjide kendi kendine yetebilen ülke Türkiye hedefine katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi.

MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genel Başkanımız Mahmut Asmalı’nın açıkladığı MÜSİAD Enerji Stratejimiz ile Türkiye’nin gelecek enerjisi hakkında görüşlerimizi net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Enerji hayattır, sanayi ve teknoloji çağının en önemli ihtiyacıdır. Türkiye, dünyanın birçok noktasında yaşanan enerji krizlerinden bugüne kadar en az etkilenen ülkelerin başına gelmektedir ve stratejik konumu ile de bu krizi fırsata çevirecek, bilgi, birikim ve tecrübeye sahiptir. Biz enerjide büyük bir dönüşümün başladığını görüyoruz. Elbet bu dönüşüme ayak uyduranlar ve uyduramayanlar olacaktır. Bu dönüşümün Türkiye için büyük fırsatlar barındırdığına, üretimden istihdama kadar enerjinin bir anahtar olduğuna inanıyoruz. İş dünyası olarak enerjinin geleceğine yatırım yapmak istiyoruz. Enerji kaynaklarını çıkarmak için bile yabancılara ihtiyaç duyan bir ülkeden, kendi şirketlerini oluşturan, kendi mühendislerini yetiştiren ve kendi gemileri ile faaliyetlerini yürüten bir ülke durumuna geldik. Artık kendi temiz enerjimizi üretiyoruz. Ve bu çerçevede gelecek planımızı da tüm bu teknolojileri tamamen yerli ve milli sanayimizle elde ederek, ‘Enerjide kendi kendine yetebilen ülke: Türkiye’ hedefiyle gerekli çalışmalarımızı sürdürmeliyiz.”

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler