0.6 C
Ankara
Wednesday, January 22, 2025
spot_img

Rosatom, Rusya’da da yeni nükleer santraller kurmaya hazırlanıyor

Mersin’de Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Rusya’da da yeni nükleer santraller kurmaya hazırlanıyor. 2021 yılının ilk Bilgilendirme Günü toplantısında konuşan Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, Rusya’nın enerji arzında nükleer enerjinin payını yüzde 25’e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “2045 yılına kadar ülkenin enerji dengesinde nükleer enerjiden %25’lik bir pay elde etme” kararı doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Likhachev, “Bu hedefe ulaşmak için ön tahminlere göre, yeni bölgeler de dahil olmak üzere 24 yeni reaktör ünitesinin inşa edilmesi gerekecektir” dedi.
Likhachev konuşmasında geçen yıl güncellenen “Rosatom’un vizyonu – 2030” stratejilerine de vurgu yaparak şunları söyledi:

“Yeni ürünler ve yurt dışı siparişlerin payında önemli bir artışla birlikte gelirin 4 trilyon Rubleye yükseltilmesi gerekmektedir. Ocak ayında, endüstri liderlerinin katıldığı bir konferansta, bu yıl için temel hedefler belirlenmiştir. Bu hedefler arasında yer alan ve Devlet Başkanımız Sayın Vladimir Putin’in 2045 yılına kadar ülkenin enerji dengesinde nükleer enerjiden %25’lik bir pay elde etmeye yönelik olan kararını uygulamamız gerekiyor. Ayrıca 2030 yılına kadar hedefe ulaşmak için yeni ürünlerden elde edilen gelirin yılda yaklaşık %20 oranında artması iyi olacaktır. Rüzgar enerjisi, nükleer tıp, dijital ürünler, kompozit malzemeler gibi alanlar oldukça güçlendi ve ‘anaokulu çağını’ tamamladı. Şimdi bu alanlarda gerçek ekonomik faydalar bekliyoruz.”

“215,8 kWh’lik elektrik üreterek rekor kırdık”

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev

Konuşmasında Rosatom’un 2020 çalışmalarından da söz eden Likhachev, şu ifadeleri kullandı: “Pandemi henüz bitmedi. Aralık 2020’den beri, toplu olarak sadece sektörün çalışanları değil, aynı zamanda nükleer şehirlerde yaşayan insanlar da aşılanmaya başladı. Bugüne kadar 75 binden fazla kişiye aşı yapıldı. Rosatom, kendi imkanlarıyla 20 PCR laboratuarı açtı. Nükleer şehirlerin hastaneleri ve sağlık ocakları gerekli ekipmanlarla donatıldı. Federal Tıbbi-Biyoloji Ajansı ile çalışmaya devam edeceğiz. İnsanların sağlığı koşulsuz bir önceliktir. Tüm bu zorluklara rağmen geçen yıl gurur kaynağı oldu. Üretilen 215,8 milyar kWh ile bir rekor kırdık. Böylece SSCB zamanlarının en iyi göstergesini geçmiş olduk. Ve tabi ki, devlet savunma sanayii siparişinin %100’ünü tamamlanmış olduk. Salgın koşullarında, bu bizim için hiç de kolay olmadı fakat sonuç bizi tatmin etti.”

“Salgınla yüzleşme modundan gelişme moduna geçilmeli”

İklim değişikliği konusundaki çalışmaların önemine de değinen Rosatom Genel Müdürü, “Dünyada çevre gündemi ve iklim değişikliği meseleleri giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Ülke içindeki görevlerimiz daha karmaşık ve hacimli hale geliyor. Devlet Başkanı ve hükümet şirketimize güvenip ülke ekonomisinin teknolojik olarak yeniden donatılmasında giderek daha fazla bizim imkanlarımızı kullanıyor. Önemli olan, salgınla yüzleşme modundan gelişme moduna geçmektir. Yakın zamanda, tüm bölümler ve işletmeler, geliri artırmak ve maliyetleri düşürmek için programlarını sunacak ”dedi.

Büyük doğal gaz şirketleri ile işbirliği

Likhachev sektörel araştırma çalışmalarından da söz ederek, “Nükleer enerji kullanımı alanında teknik, teknolojinin ve bilimsel araştırılmaların geliştirilmesi” başlıklı programı anlattı. Bolşoy Sarov projesinin Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteğiyle Moskova Devlet Üniversitesi’nin bir şubesinin açılması ve bir akademik şehrin inşası ile başlatıldığını belirten Likhachev, “Diğer nükleer merkezimiz olan Tüm Rusya Teknik Fizik Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nde, hidrojen enerjisinin geliştirilmesi ve hidrojenin endüstride kullanılması için doğal gazın dönüşümü teknolojisine hakim olma meselesi üzerinde çalışılıyor. Bu proje “Yeni Snezhinsk” adını aldı. Bu proje kapsamında büyük doğal gaz şirketlerle işbirliği yapmayı umuyoruz” diye konuştu.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler