-4.4 C
Ankara
Wednesday, December 18, 2024
spot_img

“Güneş, 5 yılda Türkiye’nin en ucuz enerji kaynağı olacak”

Türkiye uzun vadede güneş enerjisi yatırımları alanında gelecek vaadeden ülkeler arasında yer alıyor. AA‘dan yapılan haberde, IEEFA Enerji Finansmanı Çalışmaları Direktörü Tim Buckley, “Güneş enerjisinin Türkiye’nin gelecek 10 yıldaki artan enerji talebini karşılamada en önemli kaynak olarak öne çıkacağını düşünüyorum” dedi.

Güneş enerjisi dünyanın birçok bölgesinde elektrik üretiminin en ucuz şekli haline geldi.

Türkiye yenilenebilir ve güneş enerjisi açısından büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, ülke genelinde mevcut güneş potansiyelinin sadece yüzde 3’ü kullanılıyor. Enerji uzmanları, Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretebilmesi durumunda bunu ihraç dahi edebileceğini belirtiyor.

IEEFA Enerji Finansmanı Çalışmaları Direktörü Tim Buckley, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte enerji piyasalarında finansmanın yönünün tamamen değişmeye başladığını ve iklim kriziyle mücadele edebilmek için yenilenebilir enerjiye yönelik “yatırım iştahının” artmaya devam ettiğini söyledi.

Hindistan, Avustralya, Brezilya, Afrika, Çin, Meksika gibi ülkelerde güneş potansiyelinin yüksek olduğunu kaydeden Buckley, bu ülkelerdeki kapasite artışlarının küresel piyasanın şekillenmesinde etkili olacağını anlattı.

Buckley, geçen yıl dünyada yaklaşık 100 gigavat güneş enerjisi kapasitesinin devreye alındığını anımsatarak, Çin ve Japonya’nın açıkladığı yeni iklim hedefleriyle birlikte dünyada güneş enerjisi kapasitesinin hızla artacağını belirtti.

Son dönemde yenilenebilir enerji teknolojilerindeki maliyet düşüşünün hızla devam ettiğini ifade eden Buckley, özellikle güneşteki maliyetlerin gelecek 10 yılda yıllık bazda yüzde 10 azalacağını vurguladı.

Buckley, güneş enerjisinin bazı ülkelerde en ucuz kaynak haline geldiğini belirterek, “Türkiye’nin elektrik talebi büyüyor ve güneş enerjisindeki maliyetler giderek azalıyor. Güneş Türkiye’de hiç şüphe yok ki gelecek 5 yılda en ucuz enerji kaynağı olacak. Güneş enerjisinin Türkiye’nin gelecek 10 yıldaki artan enerji talebini karşılamada en önemli kaynak olarak öne çıkacağını düşünüyorum. Türkiye, güneş kapasitesini artırmak için fırsatları değerlendirmeli. Uluslararası yatırımcılar da daha kapsamlı bir politikayla yatırım yapmaya teşvik edilebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler