2.5 C
Ankara
Saturday, December 21, 2024
spot_img

“5 soru, 5 yanıtla Karadeniz doğal gazının geleceği”

Türkiye, tarihinde çok önemli bir başarıya imza atarak Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi buldu. Enerji bürokrasisinin yaptığı açıklamalar bölgede çalışmaların süreceği ve yeni rezervlerin de bulunma olasılığı olduğu yönünde. Ancak kafalarda çeşitli sorular da var. Örneğin tahmini rezerv gerçek mi, gaz ticari hale gelecek mi, nasıl çıkarılacak ve en önemlisi 2023 yılında kullanıma sunulacak mı? Kafalardaki soruları uzmanlara sorduk ve yanıtlarını aldık…

Türkiye’nin Karadeniz’deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisi, 21 Ağustos tarihinde Tuna-1 adı verilen kuyuda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti. Türkiye’nin Karadeniz’deki münhasır ekonomik bölgesinde, yaklaşık 170 kilometre açıkta gerçekleştirdiği bu keşif, siyasiler tarafından “Türkiye’nin eksenini değiştirecek’ bir gelişme olarak nitelendirildi. 320 milyar metreküplük tahmini rezerv, şu an itibarıyla Türkiye’nin ekonomisine ‘level’ atlatmayacak ancak geleceğe dönük umutları da artırdı.

Türkiye’nin uzun yıllardır sürdürdüğü petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının en önemli meyvesi olan Tuna-1 kuyusunda çalışmalar sürerken kamuoyunda da ciddi tartışmalar yaşanıyor. Karadeniz’de, Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiği yönündeki açıklama sonrasında birbiriyle ilişkili iki temel soru gündeme geldi: Bu sorular; gaz miktarı, yeni kuyuların açılmasıyla artar mı? Bölgede ticari olarak işletilebilecek gaz var mı? Bir diğer tartışma ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın keşfin açıklandığı gün “Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmak” açıklamasının ardından başladı.

Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.

TENVAhttps://www.tenva.org
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA), enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşmekte olan ulusal ve uluslararası gelişmelere aktif katkı sunmak için 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Enerji sektörüne özel Türkiye'nin ilk ve tek düşünce kuruluşu olmanın verdiği ağırlıkla çalışmalarını gerçekleştiren TENVA bünyesinde; Enerji Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi, Uluslararası Enerji Politikaları ve Diplomasisi Araştırma Merkezi, Enerji Piyasaları ve Düzenleyici İşlemler Araştırma Merkezi yer almaktadır. TENVA, dünya piyasalarındaki eğilimler ve politik gelişmeler dikkate alınarak; uluslararası bir bakış ve disiplinler arası bir anlayış ile sektörü ele alıyor ve bu anlayış çerçevesinde 2013 Haziran ayından bu yana aylık olarak Enerji Panorama dergisini yayınlıyor.

Benzer

Sosyal Medya

513BeğenenlerBeğen
431TakipçilerTakip Et
13,416TakipçilerTakip Et

Haber bültenimize abone ol

E-Bülten abonemiz olun, enerji sektörüne dair en güncel haberler ve duyurular her hafta e-posta adresinize gelsin.

spot_img

En Son Haberler